Svar: Maraton putning
Hej med dig
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille datter og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig også :)
Det er ganske rigtigt, at jeres datter lige nu gennemgår en stor udvikling - både motorisk og mentalt. Hun er i separationsfasen, og det betyder, at hun lige nu øver sig på bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd, øger den fysiske afstand mellem jer og hende. For at kunne gøre dette, så er hun nødt til at føle sig ekstra knyttet til og derfor vil børn i denne alder godt kunne være lidt ekstra klyngende - især, når de skal sove. Hun har brug for at se dig og mærke dig, for at forstå, at hun ikke er forladt og at du stadig er der for hende.
Det at hun motorisk udvikler sig mere og mere - begynder at krybe, kravle, rejse sig ved tingene osv. gør også at hun har en stor motorisk uro. Det er svært for hende at finde fysisk ro, det er svært at læge sig ned og slappe af i kroppen og dermed svært at overgive sig til søvnen. Når hun skal sove, vil hun derfor godt kunne rejse sig ved tremmerne, eller hun kan ligge i kravlestilling og rokke på alle fire - hun kan ikke finde ud af at blive lagt ned og har brug for din hjælp til dette...
Hun øver sig - både dag og nat - og bliver naturligt bedre og bedre til det. Og i takt med at hun motorisk mestrer flere ting i dagtimerne, så vil der naturligt også falde mere ro over hende, når hun skal sove - og derfor vil det på sigt også blive lidt lettere at putte hende.
Du skal dog være opmærksom på amningen... Det er helt naturligt, at hun søger brystet lidt ekstra lige nu - netop fordi hun som sagt har brug for at mærke dig tæt på, for at kunne separere sig, men det er vigtigt, at I ikke får øget antallet af amninger med den alder hun har. Det vil være rigtig godt, hvis du kan nøjes med at amme hende 3 gange i døgnet og jeg vil anbefale, at du lægger amningerne før middagsluren, aften og sen aften. Hun skal altså ikke længere ammes om natten eller tidlig morgen...
Du nævner, at hun ofte dier ved brystet mere eller mindre hele aftenen... Du nævner, at I ofte putter hende kl 19, men I bruger lang tid på at få hende til at sove, og du nævner også, at du synes det er svært at finde tid til en godnatgrød...
Jeg synes faktisk, at I skal forsøge at indføre et bad fast hver aften i en periode. Badet stimulerer hende godt både motorisk og mentalt - og en times tid efter badet, vil hun ofte være parat til at sove. Det kan gøre, at hendes puttetidspunkt kommer til at ligge lidt senere og samtidig kan hun så få en grød, som giver ro og hjælper hende til at sove - og også kunne undvære mælken om natten og ...
... igen og igen om aftenen...
Mit forslag til en aftenrytme ser derfor således ud:
Aften 18: Aftensmad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres efterfølgende rigtig godt med håndklædet, får lidt babymassage, smøres med lidt creme osv. efter behov.
Ca 19.30 tilbydes godnatgrød, får efterfølgende børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover herefter videre til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.
Far må meget gerne være den der giver hende bad og efterfølgende godnatgrød, så han gør alt det, som leder op til putning. Herefter tager du over, putter hende i dynen, ammer hende i soveværelset og lægger hende i hendes egen seng - som nu :)
Og som sagt putning omkring kl 20.. Jeg tror, det vil være et passende tidspunkt for hende med den alder hun har og en middagslur på 1.5 time fra kl 14.30-16...
Hvis du fornemmer, at hun lige nu har brug for to amninger om aftenen, så kan du også gøre det, at du ammer hende før badet og så igen før hun puttes til natten. Så der kommer bad og godnatgrød ind imellem de to amninger, for på den måde at fylde hende lidt ekstra op til natten :)
Jeg tænker, at når hun vågner efter amning, så er det fordi hun nok ikke er helt parat nok til at sove allerede kl 19 og at I derfor skal prøve at aktivere hende lidt ekstra netop med et bad og så efterfølgende grøden.
Og jo - separationsfasen spiller ind, også selvom hun ikke er ked af det. Det hænger sammen med den store udvikling både motorisk og mentalt, som hun lige nu går igennem, og det gør det rigtig svært at finde ro lige nu. Så ja - til en vis grad må I acceptere det og tiden arbejder for jer - ofte er det værst i 8-10 måneders alderen, hvis det kan give lidt ro at vide det :) Det at hun på den ene side gerne vil trøstes, holdes op, op til dig - og på den anden side skubber dig væk, ikke vil være hos dig, det er netop også tegn på denne svære fase :)
Og sutten er fin - men også her skal I være opmærksomme på, at I så ikke får skabt en vane, hvor hun så pludselig får sutten i munden hver time hele natten igennem. Giv hende gerne sutten til at sove på, men prøv om I kan hjælpe hende med stillingskift, beroligende ord, en beroligende hånd og lignende i løbet af aftenen og natten - altså hjælpe hende med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Netop for at komme igennem denne periode på bedste vis :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.