Annonce

Annonce

Svar: Rutine - 3 mdr.


13. januar 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære R

Tak for dit brev og velkommen til - tillykke med den lille dreng :)

Den dagsplan du sender, ser faktisk rigtig fin ud. Det lyder meget passende for jeres drengs alder, at du nu forsøger at skabe en rytme, hvor han sover tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og ofte vil dagens sidste lur ligge sent og derfor går han sent i seng. Det er ikke unormalt, at børn i 3-4 måneders alderen først sover kl 22-23, nogle gange senere - og det gør jeres dreng også :) Det ændrer sig naturligt igen i takt med at han bliver ældre.

De fleste børn vil også kunne være vågne ca et par timer, hvor de er aktive motoriske, pludrer, øver sig i at observere og bruge sig selv, bliver skiftet, får mælk og så sover de igen. Nogle gange vil han måske kun kunne være vågen i kort tid, andre gange i længere tid, men et par timer eller 2.5 time vil være meget gennemsnitligt, og det lyder også til at være tilfældet hos jer.

Det er helt normalt at han om aftenen har en lidt længere vågenperiode og du vil sandsynligvis opleve, at han her gerne vil spise tit. Hvis du ammer, så er det sådan, at din mælk om aftenen er meget koncentreret og ved at die hyppigt, så får han små mængder koncentreret mælk ned i maven. Det giver ham lidt ekstra mæthed før natten, så han der kan sove et lidt længere søvnstræk, hvilket også er rigtig dejligt for dig, når du går i seng :) Selvom han naturligvis stadig også skal have mælk om natten.

Det vil generelt være en god idé at lade mælk indgå som en fast del af hans putteritual. At få mælk lige før han skal sove, vil hjælpe ham til at finde fysisk ro og overgive sig til søvnen, ligesom mælk i maven naturligt sikrer, at han kan sove en lidt længere lur, før han vågner op og har brug for mælk igen. Hvis han sover en lang lur på f.eks. 3 timer, så vil han naturligt være sulten, når han vågner og vil have brug for mælk her - men når han så efter et par timer skal sove igen, vil det være rigtig godt at tilbyde ham mælk igen, før han så puttes.

Derudover så er det en rigtig god idé, at du forsøger at gøre nogle af de samme ting, hver gang han skal sove, det vil sige noget af alt det, som du allerede gør - skifter ham, svøber ham, giver ham mælk, putter ham med en klud, en sut, bestemte kærtegn, ...


Annonce

... beroligende ord, synger en lille sang eller spiller en lille melodi med en spilledåse eller lignende. Så der er genkendelighed og dermed tryghed. Jo mere ens du kan gøre det hver gang, jo bedre vil det ofte være og fordi han nu bliver mere og mere bevidst, vil han have mere og mere glæde af små rutiner, som forbereder ham på, hvad der nu skal ske:)

Du må også gerne begynde at arbejde lidt på, at han lærer at sove uden at han skal være i din favn. Det er her rigtig fint, at du putter ham i barnevognen, nogle gange kan du også vælge at lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen :) Når du putter ham i barnevognen lærer han at sove lidt på afstand af dig. Når du lægger dig med ham på sengen, så lærer han at falde i søvn, uden at han behøver være i bevægelse...

Det er ofte en god idé at svøbe børn i denne alder. Det vil sige, skifte ham, svøbe ham - evt. putte ham i en sovepose - og så amme ham og derfra lægge ham fra dig. Prøv at lægge ham fra dig, før han sover helt. Se på hans øjne og lyt til hans vejrtrækning. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer, at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er svøbt, og du må gerne prøve at erstatte brystet med en sut, hvis han vil have en sådan. Det kan også være en del af hans genkendelige ritual :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer, at du stadig er der, selvom han nu er flyttet fra din favn. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger han i barnevognen, så triller du vognen lidt eller går en rolig tur med ham. Ligger han ved siden af dig, så kan du holder din hånd på hans hofte og vugge ham lidt imens han ligger på siden. Det samme, hvis du putter ham i tremmesengen, så du med kærtegn og vugning luller ham ind i søvnen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om rutiner osv. ligesom du også kan læse om søvnen i de forskellige aldre, og hvad du kan forvente :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce