Svar: Frustreret over det mad - 7 mdr.
Kære du
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, at du er frustreret og også, hvis du nogle gange bliver ked af det. Det at give sit barn mad er jo helt essentielt. Det er et basalt behov, som du naturligt rigtig gerne vil kunne stille - og når hun igen og igen afviser, så skal der ikke ret meget til, før du tager det personligt og bliver ked af det. Der opstår rigtig mange følelser... jeg forstår det godt.
Det er naturligvis vigtigt at finde ud af, hvorfor hun har så svært ved at spise. Har hun f.eks. problemer med sin mundmotorik og svært ved at bearbejde og synke maden? Har hun nogle sansemæssige problemer, som gør, at hun reagerer på madens konsistens, madens temperatur eller har det noget med madens duft at gøre eller måden maden ser ud på? Handler det om manglende fornemmelse for mæthed/sult? Handler det om at hun lader sig aflede undervejs i måltidet, at meget er langt mere spændende at kikke efter, end selve maden? Eller hvad handler det om... forklaringer kan der være rigtig mange af - og det er vigtigt, at du forsøger at afkode, hvad det handler om hos jer.
Hvis du har en idé om, hvad årsagen kan være, så vil det naturligt også være lettere for dig at løse problemet. Hvis hun f.eks. har svært ved at bearbejde maden mundmotorisk eller sensorisk, så kan hun have glæde af at blive set af en ergoterapeut, som kan lave nogle øvelser sammen med hende og vise dig, hvad du kan hjælpe hende med. Hvis hun har svært ved at fornemme mæthed/sult, så kan det være en god idé at hjælpe hende til så fast en dagsplan som muligt. Hvis hun lader sig forstyrre, så skal du måske arbejde på at hjælpe hende med at holde fokus på maden, når det er spisetid osv. osv.
Og når alt det er sagt, så lyder det jo også som om, at hun faktisk får, hvad hun behøver. Hun er 7 måneder gammel og hun vejer knap 12 kg og er 71 cm. lang. Det kan godt være, at hun ikke spiser så meget, men det lyder som om, at hun ...
... optager næringen af det hun indtager rigtig fint :)
Så prøv også at holde fast i dette. Hun behøver ikke spise store portioner hver gang og det er helt okay, at du lige nu har valgt at slå mellemmåltider sammen med hovedmåltider, da måltider serveret for tit ikke lyder til at fungere særlig godt for hende.
Det lyder også rigtig fint, at du f.eks. har forsøgt med lidt laks, som hun faktisk godt kunne lide. Du må meget gerne tage udgangspunkt i jeres mad. Og du må gerne give hende små bitte bidder af mad direkte ind i munden med dine fingre. Prøv om du kan placere maden i siden af hendes mund, så hun med det samme kan tygge sammen på det, og på den måde hjælpes med at bearbejde det lidt :)
Lav gerne lidt smørsovs, som du kan hælde over hendes mad. Det er med til at give lidt smag og samtidig "smører" det maden, så maden nogle gange glider lidt lettere ned. Det er også fint at forsøge med peberfrugtsovs, tomatsovs osv. Hvad du nu end kan finde på, for at prøve lidt nyt :)
Lad være med at have det dårligt over "pulvermad" og "glasmad". Det er rigtig fint, at du varierer mellem de færdiglavede og hjemmelavede produkter. Det vigtigste er, at hun spiser lidt, og det er rigtig godt, at du har fundet nogle enkelte retter, som hun faktisk gerne vil have. Hold fast i at give hende disse, så hun også føler sig tryg ved at spise og har en oplevelse af, at det faktisk er okay, det med mad - det er vigtigere end, hvad der lige glider indenbords :)
Hvis hun lige nu er imod en ske, så prøv at lave en "agurke-ske" til hende, og brug den i stedet. Giv hende også gerne lidt mad på en gaffel, hvis hun ikke har så meget imod den - du kan mose grøntsager rigtig godt med gaflen, så hun stadig kan kapere det, gerne sammen med lidt fedtstof. Og giv hende som sagt også gerne små bitte bidder ind i munden med dine fingre :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og stort knus med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.