Brev:
Natteroderi - smerter, uvane eller behov for tryghed ?
Hej Helen.
Jeg er nød til at spørge dig igen. Min søn på nu 12 mdr sover stadig ikke stabilt om natten. Jeg forventer ikke han sover fra aften til morgen, men vil mene han burde kunne sove bedre end han gør.
Jeg skrev for et stykke tid siden omkring vores nætter og du gav forskellige tips til hvad der kunne være på spil. Situationen er stadig den samme; 5-7 opvågninger i løbet af natten hvor han har brug for hjælp til at komme til ro igen. På en god nat måske kun 3, på en dårlige nat mange flere + lange vågne perioder.
Han fik dræn i ørene i november. Startede i vuggestue 1/12. Glad for at være der og hygger sig godt. Spiser og sover godt der nede.
Jeg har fulgt den samme aftenrutine længe nu. Aftensmad, bad, rolig hygge/gyngetur på sansegyngen, grød, børste tænder, på værelset, sang, en tår vand, ned i seng. Jeg har indtil nu siddet hos ham til han sov. Det har ikke givet resultat. Nu har jeg ændret strategi og lægger ham, siger tydeligt godnat og går ud fra værelset. Han er straks oppe at stå og græder, først brokkende, så ked af det (lader ham være ca 1/2-1 minut. Jeg går ind igen, beroliger i sengen, peger hvor sutten er så han selv skal tage den og hjælper han en smule med at lægge sig ned igen. Dette gentages i ca 20 minutter pt. Når jeg kan se han er meget træt, bliver jeg hos ham, dog ude af syne, men ved uro lægger jeg en stille hånd på ham. Når han er rolig fjerner jeg den og siger "godnat".
I løbet af natten vågner han mange gange. Når jeg kommer ind står han som regel op og græder. Hans sut ligger hvor hans hoved har lagt. Jeg viser ham ...
... sutten, han sætter sig og tager den og hvis han ikke selv lægger sig hjælper jeg ham lidt. En mild berøring af hans arm/side gør, at han lader sig falde, så ingen tvang ! Når hans vejrtrækning er rolig igen siger jeg godnat og går ud. Samme resultat som ved første putning.
Hans adfærd om natten har været sådan længe, siden han var 3 mdr gammel. Før det sov han 20-04 og 04:30-07:30. Så i 9 mdr nu har han kørt præcis samme mønster med mange opvågninger og kontaktbehov. Det eneste der kan ændre det er, hvis jeg tager han med ind i min seng og vi sover sammen. I nat sov han fx i ét stræk fra midnat til 6:30 hos mig.
Jeg kan ikke finde ud af om det er en uvane der kræver nye strategier eller om det er et reelt behov for tryghed som bør imødekommes?
Jeg har også tænkt om han har ondt. Nu er der jo styr på ørene, men jeg har lagt mærke til, at han prutter enormt meget om natten. Men luft i maven burde ikke gå væk ved at ligge i mors arm ?!
Jeg vil være frygtelig ked af det hvis jeg kører en lidt hårdere strategi og det viser sig han reelt er ked af det og har brug for mig. På den anden side skal han jo heller ikke køre om hjørner med mig hele natten. Jeg har virkelig brug for søvn ! Jeg starter arbejde igen næste uge (pædagog på døgninstitution for børn med autisme) og har brug for bare en smule overskud dertil.
Far er desværre ikke så meget på banen. Det er en kamp jeg må tage sideløbende. Så status pt er at jeg er alene om det hvilket er rigtig hårdt.
Hvad tror du ?
Uvane eller tryghedsbehov ?
Hvordan skal jeg forholde mig under putning og om natten ?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.