Brev:
Lang putning og opvågninger om natten
Kære Helen
Tak for dit forrige svar.
Vi har et spørgsmål, der fylder meget for os for tiden. Vores datter er 17 måneder gammel og trives rigtig godt. Hun er glad, spiser godt og udvikler sig som hun skal. Vores spørgsmål går på hendes søvnvaner, og særligt hvordan hun falder i søvn.
En typisk aften ser sådan ud for os:
17:30 Aftensmad
18:30 Grød, tandbørstning og pyjamas på
19:00 Putning
Hun sover i egen seng på vores soveværelse (der er ikke mulighed for eget værelse til hende lige nu) og det er her hun puttes. Vi skiftes til at putte, men min mand har bedre held med det end jeg – jeg fornemmer at hun har svært ved at ”slippe” mig, og overgive sig til søvnen. Når vi putter hende, har vi hende på armen, hvor vi svejer let frem og tilbage og synger en sang (hvis vi sidder ned i sengen og prøver at læse eller synge, prøver hun at hoppe ud af sengen eller vil gerne bare tumle rundt ) Hun lytter, og nogle gange lægger hun hovedet på vores skulder.
Hun bliver herefter lagt ned i sengen og vi siger godnat. Det brokker hun sig højlydt over, og hun kommer op på armen igen, vi svejer, kysser godnat igen og ned i sengen igen. Så ligger hun måske 5 minutter, brokker sig/gråd og kommer op igen. Det kan fortsætte i lang tid. Grunden til at vi tager hende op, er at vi synes sengen skal være et trygt og rart sted, og det er det vel ikke, hvis hun skal græde sig i søvn – det har i hvert fald været vores tanke hidtil.
Når jeg lægger ...
... hende ned i sengen, rejser hun sig hurtigt op, rækker ud med armene efter mig og græder en hjerteskærende gråd. Jeg kan ikke bære at jeg skal nægte hende at komme op til mig igen, men samtidig synes vi begge, at putningen er alt for omfattende.
Det tager som regel mellem en time og halvanden, selvom hun er synligt træt (gnider øjne, gaber, lukker øjnene når hun kommer ned i sengen, men vågner så op igen) og det tager en stor del af vores aften. Vi vil derfor gerne have etableret en ny rutine, evt. hvor hun kan falde i søvn selv, på en god og rar måde, uden gråd og uden at være ked af det når vi går.
En anden ting er, at hun vågner op på et tidspunkt om natten. Tit når jeg går i seng ca. kl 22., og hun hører mig komme ind i soveværelset. Hun vågner helt op, stiller sig op og vil gerne over i vores seng. Det får hun lov til – simpelthen fordi vi ikke kan overskue en putning forfra. Når hun kommer over til os falder hun i søvn med det samme. Vi er lidt splittede ang. dette – for for det meste er det skønt at putte sammen med hende om natten, men tit ligger hun så uroligt, at vi alle sover dårligere. Vi kunne derfor godt tænke os at hun sov hele natten i sin egen seng (som i øvrigt står lige ved siden af min).
Ellers sover hun godt om natten - måske en enkelt eller to opvågninger, hvor hun lige skal have sin sut og lidt nus og falder så til ro igen.
Jeg håber at du kan hjælpe os med vores to søvn-udfordringer.
Mange hilsner,
Astrids mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant
Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.