Annonce

Annonce

Svar: Afvænning af vuggen og trillen


21. november 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tak for dit brev :) Og velkommen til... jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder ganske rigtigt, som om at jeres dreng er blevet afhængig af at være i jeres favn og også afhængig af at blive vugget, når han skal sove. Når I putter ham fra jer, så har han brug for, at I vugger ham i sengen med bedrockers, eller I skal trille ham i barnevognen - og holde ham i bevægelse, så han kan sove... Han har det, der kaldes for et søvnassociationsproblem.

Det er helt naturligt, at små børn falder i søvn med netop vugning og bevægelse. Det stammer helt tilbage fra han lå i din mave. I de 9 måneder han lå der, så blev han naturligt vugget, når du bevægede dig rundt, og han følte sig omsluttet og nær dig - og da han kom ud, så var det naturligt at berolige ham med samme bevægelser og samme nærhed :) Og sådan skal det være, du har ikke gjort noget forkert, men nogle gange så kan det der starter som et godt og trygt ritual ændre sig til noget uhensigtsmæssigt, og det sker, hvis han begynder at vågne igen og igen og ikke kan komme videre i søvnen uden at du vugger ham, tager ham op i dine arme og går rundt med ham eller du skal trille ham, holde barnevognen i konstant bevægelse, for at han kan sove...

Jeres dreng er også lige nu rigtig godt i gang med en stor udvikling både motorisk og mentalt. Han er i separationsfasen. det betyder, at han lige nu har rigtig svært ved at finde fysisk ro. Det er svært for ham at ligge stille, han har en stor rastløshed i kroppen, og kan ikke finde fysisk ro. Og han har også rigtig meget brug for at mærke dig, mærke at han ikke er alene - man kan ikke separere sig, hvis ikke man føler sig knyttet til. Derfor vil han ...


Annonce

... med den alder han har være ekstra tryghedsøgende og kan virke ekstra klyngende...

Du skal derfor forsøge at finde balancen mellem at give ham den nærhed og tætte fysiske kontakt, som han naturligt har behov for, og samtidig også hjælpe ham til at lære at sove, uden at han behøver være i din favn og uden at han skal være i bevægelse hele tiden.

Prøv derfor om du kan putte ham fra din favn, før han sover helt. Så han når at registrere, at han ligger et andet sted, end i din favn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du kan også nogle gange vælge at lægge dig ved siden af ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn ved siden af dig. På den måde kan du stadig give ham masser af nærhed og lade ham mærke, at du er der, men uden at han er i din favn og hvor han lærer, at han ikke behøver være i bevægelse for at falde i søvn.

Og så handler det om at minimere behovet for bevægelse og det gør du ved at vugge ham eller trille ham mindre og mindre. Når du putter ham i barnevognen og triller ham, så prøv at holde vognen stille, når han er stille. Hvis han småklynker, begynder at sige noget, protestere, så triller du vognen - men når han atter er stille, så holder du vognen stille. På den måde kan du gradvist lære ham, at vognen ikke behøver være i bevægelse hele tiden, for at han kan sove. At det kan være okay at ligge stille og kikke... og stille og roligt falde i søvn :)

Det samme princip bruges i forhold til bedrockers, - vippe sengen, når han klynker, men holde sengen stille, når han er stille, vippe igen, når han giver lyd, men holde sengen stille, når han atter er stille... Hele tiden minimere behovet for bevægelse :)

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce