Svar: 5 måneders baby og natten
Kære Sine
Tak for dit brev :)
Det lyder for mig som om, at jeres lille datter har brug for mere mad i løbet af dagen, så hun ikke behøver søge dit bryst så hyppigt om natten. Hun må meget gerne sove 4 timer uden mælk - men det er bedst, hvis hun gør det om natten og ikke om dagen, og det er en forudsætning for at kunne sove sammenhængende nattesøvn, at hun er mættet tilstrækkeligt hele dagen igennem :)
Når børn dier hyppigt om natten, så er det ofte fordi de søger at få sat mælkeproduktionen op. Om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin, så det øger din mælkeproduktion at amme om natten. Og samtidig så øges produktionen også af hyppig amning - det giver mere mælk at amme hver 2. time end hver 4. time. Samtidig har din datter også en alder nu, hvor hun er langt mere bevidst og følger rigtig meget med i, hvad der sker i løbet af dagen. Hun vil rigtig gerne opleve og lader sig ofte let forstyrre, når hun spiser om dagen. Derfor ser man ofte en tendens til at børn i denne alder begynder både at "slatspise" og "slatsove" lidt hele dagen igennem.
Er du begyndt med skemad? Ellers vil jeg foreslå, at du begynder nu. Jeg vil foreslå, at du forsøger at skabe en rytme, hvor du hjælper hende til at sove tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og det vil være rigtig godt, hvis du begynder at tilbyde hende lidt grød til frokost og når det fungerer, så kan du begynde at introducere lidt grøntsagsmos til aften.
Det skal være små mængder i begyndelsen, bare et par skefulde, men stille og roligt kan du øge hendes indtag og når hun kan spise godt ½ dl. og drikker lidt vand af kop sammen med - og maven ...
... fungerer og det kører, så kan du begynde at give hende mos til aften.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, tilbydes ofte en lille amning igen, når dagen begynder og I står op.
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød - fra få skefulde op til max ¾ dl. og vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca. 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren har været.
Eftermiddag 16-17: Ammes og sover herefter dagens 3. lur, som ofte er dagens korteste lur. Hvad tid den ligger afhænger helt af, hvor lang middagsluren er.
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Igen små skefulde og øge hende til max ¾ dl. Dette måltid introduceres først når det går godt med grød til frokost.
Ammes og puttes til natten ca kl 20. Igen afhænger tidspunktet lidt af, hvor meget hun har sovet i løbet af dagen og hvor sent hun er stået op fra sin 3. lur
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt. Det der også kaldes et drømmemåltid.
Midt nat 03: Ammes og sover videre - de fleste børn har stadig brug for mælk midt nat i denne alder, men begynder at kunne undvære det i 6 måneders alderen...
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen, så din datter får sit behov for mad og væske/mælk tilstrækkeligt dækket i løbet af dagen, og så I begge kan begynde at få lidt sammenhængende nattesøvn :)
Rigtig meget held og lykke - og læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og mad", som guider dig igennem med forslag til opskrifter, dagsplaner osv. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står ny revideret udgave på forsiden :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Barselshotel
Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.
Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.
På et...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine