Svar: Modermælkserstatning 1 og 2 - 6 mdr.
Hej med dig
Tak for dit fine korte spørgsmål :)
Det lyder som om, at din dreng trives med type 1, og du må gerne forsætte med denne erstatning. Du behøver ikke skifte til type 2, fordi han bliver 6 måneder.
Du kan dog også vælge at skifte til type 2 - den største forskel er ofte, at type 2 har et højere jernindhold, så hvis du vil sikre ham ekstra jern, kan det være en god idé at skifte.
Men da du giver fuld flaske, så får han naturligt en del modermælkserstatning, og derfor vil han normalt få sit jernbehov rigtig fint dækket - også selvom du bibeholder type 1.
Tidligere var anbefalingerne, at børn der blev ammet skulle have jerntilskud ved 6 måneder, men børn der fik mindst 400 ml modermælkserstatning behøvede ikke jerntilskud, fordi de var dækket igennem erstatningen.
Nu er anbefalingerne, at man ikke længere giver jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6 måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn der er født for tidligt skal dog stadig have jerntilskud.
Jernholdig overgangskost sikres blandt andet ved:
- At tilbyde ham hjemmelavet grød varieret med ...
... jernberigede færdiglavede grødtyper. Det er godt at give grød af forskellige typer gryn og mel. Det anbefales at bruge modermælkserstatning i den hjemmelavede grød og også gerne tilbyde lidt frugt til grøden, da C-vitamin fremmer optagelsen af jern.
- At tilbyde ham grøntsagsmos med forskellige typer kød og fisk - og også meget geren bruge modermælkserstatning i grøden. Mos der indeholder kartofler og forskellige typer grøntsager indeholder også C-vitamin.
- At tilbyde ham brød med pålæg fra ca. 8 måneders alderen. Pålæg bør være en variatin mellem kød, fisk og grøntsagspålæg. Og igen gerne give ham lidt frugt, som fremmer jernoptalgelsen. Det kan være en god idé at bruge rester fra aftensmaden som pålæg f.eks. frikadeller, fiskefrikadeller, torsk eller lignende. Men også smørepålæg som f.eks. leverpostej kan være en god idé.
Så nej - du behøver ikke skifte til type 2, hvis han trives godt med type 1 og det fungerer godt for jer, og du skal ikke give jerntilskud. Men det vil være rigtig godt, at du bruger erstatning i hans grød og mos, giver ham kød og fisk i grøntsagsmosen og supplerer med frugt, der fremmer jernoptagelsen.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!