Svar: Vil pludselig ikke sove
Hej med dig
Tak for dit brev og fine beskrivelse af lille "store" dejlige Oliver :)
Det lyder som om, at han stortrives på alle måder og der er ikke noget i dagsplanen, som jeg umiddelbart tænker, at du skal lave om. Jeg tænker, at den ændring du oplever lige nu, sandsynligvis handler om hans alder og udvikling...
Han er naturligt meget mere bevidst nu. Han opfatter rummet han er i, på en helt anden måde. Han får langt flere stimuli i løbet af dagen, ser flere detaljer, skelner mere og mere tydeligt, hvorvidt han er hjemme eller ude, om han er i favn hos dig eller en fremmed. Han kan måske endda reagere på, hvis andre kikker for meget på ham, begynder måske at græde, hvis bedsteforældrene snakker for meget til ham osv.
Og netop det, at han begynder at opleve verden større og er langt mere bevidst om, hvad der sker omkring jer gør, at han lige nu har svært ved at koble fra. Det er svært for ham at slippe alle oplevelserne, det er svært for ham at falde til ro, når han skal sove... og derfor græder han. Nogle taler om, at børn kan have en form for overskudsenergi, som de skal af med, før de kan falde i søvn, og det kunne godt lyde som om, at det netop er dette, som er tilfældet hos jer - at han græder for at komme lidt af med alle oplevelserne og når han har grædt et par minutter, så finder han roen og så sover han egentlig meget godt...
Samtidig er han også en fysisk stor dreng, og jeg forestiller mig, at han er en motorisk stærk dreng. Det betyder, at han sandsynligvis begynder at bruge sig selv mere bevidst, triller omkring, triller om sin egen akse, begynder at tage ud efter legetøj, måske flytter han legetøj fra hånd til hånd, måske begynder han at tage fat i sine fødder osv. Alt samme super godt og rigtig dejligt, men også med til at give lidt uro, når han skal sove. For det er svært for ham at slappe af i kroppen og svært for ham at finde en stilling, som er rar at ligge i - og han triller rundt og mestrer endnu ikke at lægge sig tilbage i en rar stilling. Han flytter på sig, men er stadig ikke motorisk stærk nok til at flytte sig tilbage igen. Og så bliver han ked af det og frustreret :) Her er det vigtigt, at du hjælper ham med stillingskift. Hjælper ham med at blive lagt rigtigt igen, få dynen på som han har sparket af. ...
... Nogle børn har glæde af en sovepose, fordi det giver dem ro og følelsen af at være holdt sammen - andre børn bliver irriterede på soveposen, fordi den netop forhindrer dem i at trille rundt... Du må prøve at vurdere, hvad er kan fungere hos jer.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan begynde at bruge barnevognen. Hvis han er stærk nok til det, må han gerne sidde op i sin vogn. Du kan elevere ryglænet, så han halvt sidder, halvt ligger. Det at give ham mulighed for at ligge og kikke lidt ud på verden kan ofte hjælpe. Han kan falde til ro på denne måde og du anerkender hans store lyst til netop at følge med. Modsat, så kan det også nogle gange frustrere og forstyrre ham, hvis han kan kikke sig for meget omkring - igen fordi det kan være svært for ham at lukke af for oplevelserne, og hvis det er tilfældet, så må du naturligvis putte ham under kalechen og trille uden for mange oplevelser, men blot vænne ham til at være i barnevognen - eller alternativt lægge dig med ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn ved siden af dig. Du kan holde dine hænder beroligende på ham, så han kan mærke, at du er der for ham - naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng og komme til skade :)
Du fortæller, at han ofte er vågen i 3 timer, hvorefter du forsøger at putte ham og nogle gange bruger han en time på at falde i søvn og han græder, når han skal sove... måske skal du prøve at putte ham lidt før - efter 2.5 time, for på den måde at sikre, at han ikke når at blive for overtræt. Det kan også være et forsøg værd :)
Du kan også prøve at lægge et bad ind i løbet af dagen, for på den måde at aktivere ham både motorisk og mentalt, og samtidig sikre ham en god ro i kroppen, når han så skal sove middagslur. Det kan nogle gange gøre, at han vil sove en bedre og længere middagslur og have lettere ved netop at finde roen, hvis han har fået et bad først... Ud fra din dagsplan kunne badet ligge omkring kl 13, så dagsplanen her ser således ud:
Frokost: 12.00: Tilbydes lidt grød med frugtmos, vand af kop
Kommer i bad, frotteres rigtig godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov. Babymassage..
Flaske og puttes til middagslur ca. kl 14-14.30
Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Kejsersnit (Sectio Caesarea)
Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.
Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.