Brev:
Søvn og gråd
Kære Helen.
Jeg har en søn på 14 måneder som har ret meget nattebøvl. I virkeligheden har han sovet uroligt siden han var et halvt år, og vi har prøvet forskellige ting, måske ikke så struktureret som det måske burde. Det endte i hvertfald med, at han bare fik lov at amme hver gang han græd.
Grunden til at jeg først skriver nu er, at nu er vi begge tilbage på arbejde og drengen er i dagpleje, og nu er det VIRKELIG hårdt at få afbrudt sin nattesøvn nat efter nat. Knud er om dagen en glad, tryg og sund dreng, glad for sin dagplejemor, og følger så vidt vi kan se sin udvikling til punkt og prikke, men om natten bliver han en anden. Aftnerne er nogenlunde som følger: vi spiser ved 18 tiden, kl 18.30-19 bliver han badet, bagefter får han natgrød og så bliver han puttet ca 19.30-20. Er jeg hjemme, får han en ammetår, er det hans far der putter, får han sommetider en flaske. Vi synger godnatsang og han lægger sig nogenlunde villigt til at sove.
De fleste aftner skal han lige vugges let med en hånd på hoften, han kan godt klynke lidt inden han overgiver sig. Så går der gerne et par timer hvor han sover dybt. Men så omkring 22-23 begynder han at græde. Er vi lynhurtige kan vi nå at putte en sut i munden på ham og vugge ham tilbage i søvn. Men oftest går der ikke mere end et par minutter, så er han der igen. Og igen. Og igen. Efter et stykke tid ender det som regel med at han får en ammetår mere. For det meste er han på dette tidspunkt helt opkørt. Græder hysterisk og spænder sin krop, vrider og vender sig. Hænderne kører rundt i ansigtet og slår sutten ud.
Han har indtil for et par uger siden sovet i en seng lige ved siden af vores seng. Altså sådan en slags bedside i stor størrelse. Nu har vi prøvet at flytte ham ned i husets eneste værelse, fordi rigtig mange mennesker har sagt, at grunden til at han sover uroligt er fordi vi vækker hinanden når vil ligger så tæt. Indtil ...
... videre har det ikke haft nogen effekt. Han sover lige uroligt og vågner mellem to og otte gange i løbet af en nat. Dvs at en af os nu ligge på sofaen i stuen og har "vagt" (det er som regel mig, da min kæreste bliver et monster hvis ikke han får søvn) mens den anden sover i soveværelset.
Det er uholdbart med alt det renderi. Vi synes vi gør meget ud af putteritualer, og har i mindst tre måneder forsøgt at få ham til at tage en sovebamse/klud eller lign., men han er ikke interesseret. Det er heller ikke så meget det at få ham til at sove ved sengetid der er problemet, men mere resten af natten. Han vågner almindeligvis mellem kl 5 og 7.
Jeg er klar over at jeg ammer "for meget" når han sådan får lov at blive trøstet med ammetår, men når jeg har prøvet at lade være og bare holde om ham, så er han så rasende at jeg efter en times tid som regel lader ham få. En gang imellem når han at falde i søvn af udmattelse.
Jeg har læst din bog om søvn (og alle mulige andre artikler bøger om søvn), men synes ikke jeg kan komme på "det" der rammer ned i noget jeg kan bruge. I går var der fx ro fra 19.45 til 22.45 og så startede sirenen. Jeg gik ned og ammede, lagde ham tilbage i sin seng og så lagde jeg mig på gæstesengen ved siden af ham. Ved tre-tiden vågnede han igen, og så kom han over til mig. Blev ammet og sov resten af natten i mine arme. Vågnede igen kl 5, og begyndte at pludre, jeg fik lullet ham i søvn igen og vi sov til kl. 7. Så er der ok ro på, men min søvn er ikke ret god. Han er tilgengæld frisk når han først er helt vågen. (Han græder/klynker lige inden han vågner helt op)
Han sover ca 2-2 1/2 time til middag i barnevogn hos dagplejeren. Hans ører er blevet tjekket og de er fine.
Det var en hel masse information, jeg håber du kan komme med nogle tips og tricks til bedre søvn. Hvad kan det være han er så ulykkelig over om natten?
Mange hilsner fra
en træt mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
Viden om børn:
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.