Svar: Mælk 7 mdr
Kære Charlotte
Tak for dit brev :)
I 7 måneders alderen vil det ofte være passende med 4 flasker i døgnet, og jeg anbefaler normalt, at de ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at det er mælken formiddag og eftermiddag, der forsvinder først.
Når jeg anbefaler, at man bibeholder mælken tidlig morgen og fjerner mælken formiddag, så skyldes det både, at man kan være heldig, at barnet sover en lille smule længere om morgenen, at mælke/væskeindtaget stilles på et tidspunkt, hvor det ikke påvirker indtaget af rigtig mad alt for meget - og at han kan begynde at lære at sove, uden at han skal have en flaske først. Det er oftest lettest at lære ham at sove uden flaske før formiddagsluren, fordi I her kan sætte et lille mellemmåltid i stedet...
MEN, nu har jeres lille dreng jo ikke læst min bog :) Og hvis han af sig selv begynder at sige fra overfor den tidlige morgenflaske og trives bedre med at starte dagen med grød, så synes jeg det er helt okay. I stedet skal han så have en flaske før formiddagsluren. Dette også for at sikre, at der ikke går alt for mange timer uden at han får en del væske - sidste flaske har han jo så fået omkring midnat.
I 8 måneders alderen vil det ofte være passende at skære ned til 3 flasker og her anbefaler jeg ofte at netop morgenflasken trappes ud. Så de tre flasker ligger før middagslur, aften og sen aften. Hvis jeres dreng allerede nu begynder at trives med denne rytme, så er det helt okay. I 8 måneders alderen, er det så formiddagsflasken I skal trappe ud - erstatte med et lidt større mellemmåltid og så her lære ham at sove, uden at han behøver flaske, for at falde i søvn.
En dagsplan, nu hvor han er 7 måneder og har brug for ...
... formiddagsflaske i stedet for tidlig morgenflaske, kunne så se således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, lidt frugt eller bærmos som topping frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur, måske ca kl 9
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur - måske ca kl 13 - det afhænger af hvor lang formiddagsluren er og hvor sent den ligger
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere familiemad, almindelige børnevenlige retter. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-01: Flaske - når han selv melder sig og viser behov.
Jeg tænker altså at du godt kan sikre ham både mælk/væske nok og også plads til mere rigtig mad i maven, selvom du lige nu vælger at fjerne den tidlige morgenflaske og bibeholde formiddagsflasken. Det er også vigtigt at følge det, som han viser behov for.
Måske vil tidspunktet for hans sene aftenflaske ændre sig, så han måske ikke vågner kl 23, men sover lidt længere før han så beder om flasken - og det vil naturligvis være helt okay - på den måde går der færre timer før han så får mælk igen. Og når han bliver 8 måneder, vil det som sagt være rigtig fint og helt efter bogen, at det netop er flasken tidlig morgen, som springes over :)
Håber du kan bruge dette videre, og at det giver lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.