Svar: Manglende rytme - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev og dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar :)
Det kan naturligvis sagtens være varmen, som gør at jeres datter lige nu har svært ved både at spise og at sove. Men også alderen og udviklingen spiller ind...
Man oplever ofte, at børn i 4 måneders alderen kan virke lidt mere pylrede og kede af det. Hun er med den alder hun har, langt mere bevidst om, hvor hun er. Hun kan se længere og opfatter hurtigt om hun er hjemme eller ude. Hun registrerer også om hun er sammen med fremmede eller mor og far, og hun kan f.eks. godt blive rigtig ked af det, hvis bedsteforældre eller andre forsøger at holde hende, snakke med hende osv. Hun suger til sig, bliver fyldt op med indtryk - og nogle gange går det rigtig godt, imens man er ude og så kommer reaktionen derhjemme.
Det er en rigtig god idé at arbejde på 3 lure dagligt med den alder hun har nu. Og som udgangspunkt lyder det rigtig fint, hvis hun står op mellem 6-7 og går i seng mellem kl 20-21. Jeg synes ikke, at I på nuværende tidspunkt skal vække hende. Men prøve at se om ikke de tre lure kan passes ind indenfor netop disse tider. Det gør ikke noget, hvis hun nogle dage sover længere formiddagslur og en anden dag er middagsluren længst, hvis ydertidspunkterne holdes nogenlunde, så skrider rytmen ikke så meget :)
Det samlede søvnbehov er stadig ca. 15 timer i døgnet, ofte fordelt så hun sover 5 timer samlet om dagen og 10 timer om natten og det passer også hos jer, hvis hun sover fra ca. 20.30 til 6.30.
For at hjælpe til lidt rytme, kan det nogle gange være en god idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Det vil aktivere hende rigtig godt både motorisk og mentalt. Det kan samtidig svale lidt, nu hvor det er så varmt. Og så sikrer det ofte en god middagslur.
En rytme kan se således ud:
Tidlig morgen 06-07: Flaske og dagen begynder
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur. Sover måske 1.5 time her
Kommer op, tilbydes måske lidt vand af en kop - og kommer herefter i bad.
Frokost 12.30-13: Flaske og puttes til middagslur, sover måske 2.5 time her.
Eftermiddag 16.30-17: Flaske og sover herefter dagens 3. lur som måske varer en lille time
Aften 20-21: Flaske og puttes til natten
Sen aften 24: Flaske og sover videre
Midt nat 03: Flaske - de fleste børn er 6 måneder før de begynder at kunne ...
... undvære mælk om natten. Nogle børn vil dog også trives rigtig godt med en rytme, hvor barnet f.eks. får flaske kl 20, 02 og 06 - og det er også helt okay. Så får hun en flaske mindre, men det er også normalt :)
I løbet af de næste 1-2 måneder skal I i gang med skemad og det vil helt naturligt også hjælpe jer til mere rytme. Det vil være rigtig godt at skemaden også serveres til samme tid hver dag - jeg anbefaler at starte om dagen f.eks. til frokost. Og i takt med at hun får flere måltider, så vil det naturligt også begynde at påvirke hendes indre ur. På den måde arbejder tiden således også for jer.
Du må gerne give hende vand af kop, så hun på den måde får lidt tørstslukkende f.eks. når hun vågner af en lur eller, når I er ude og det er varmt. Hun må godt få vand, som lidt ekstra væske især nu hvor det er så varmt. Derudover vil det være godt at tilbyde hende 6-7 flasker i døgnet- Måske vil det passe hende rigtig godt med "kun" 6 flasker, hvis hun lige nu er lidt træt af dem... :)
I kan også forsøge med en anden type erstatning, de smager alle sammen lidt forskelligt og måske har hun brug for en ny smag.
Og så er det vigtigt, at hun stadig tisser godt. Hun skal helst have 6 tunge tissebleer og at hun lige nu tisser mindre, skyldes sandsynligvis, at det er varmt, og at hun derfor sveder mere. Men I skal naturligvis sikre, at hun stadig drikker nok:) At hun har mindre afføring skyldes sandsynligvis at hun har sat sit mælkeindtag ned, og at hun optager næringen fra mælken ret godt. Når man er på fuld flaske, bør der dog være afføring en gang i døgnet, og I skal sikre jer, at hun ikke har forstoppelse.
Hendes afføring skal være grødet og let at komme af med. Hvis hun har forstoppelse, vil det også påvirke hendes indtag af mælk. Hun har naturligt svært ved at drikke, svært ved at finde plads til mælken i maven, hvis tarmen er stoppet. Derfor er det vigtigt, at der stadig er gang i maven, og hvis ikke der er det, så bør I give hende lidt afføringsmiddel. I kan prøve med laktulose. Hun må få 1 ml pr kg hun vejer og gerne over to doser, så I giver f.eks. 3 ml morgen og 3 ml aften. Og så kan I skrue lidt op og skrue lidt ned alt efter, hvordan I oplever, at maven fungerer. Har hun stadig hård mave skal dosis sættes lidt op, får hun tynd mave, skal dosis sættes ned
Håber I kan bruge dette videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Moderkage
Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.
Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.