Svar: Retningslinier for små børn, der sover ude
Hej med dig
I Danmark har vi jo den holdning at små børn har godt af at få frisk luft. Danmark er dog et af de eneste lande i verden, hvor man dagligt lægger sine børn til at sove udendørs og ifølge sundhedsstyrelsen er der ingen dokumentation for at det at sove ud, 'hærder' barnet eller forebygger infektioner.
Spædbørn er selvsagt meget sårbare overfor kulde og børn skal faktisk være mere end 1 år gamle for at de kan sige til, hvis de fryser. Også ældre børn kan lege ude længe og faktisk blive meget kolde og stadig lege videre.
At gå en tur med sit barn er i orden, men der er nogle retningslinier, som man skal tænke over, både når man går en tur og hvis man lader sit barn sove ude.
1. Børn må ikke sove ude, hvis det er koldere end 10 minusgrader.
2. Kun sunde og raske børn må sove ude. For tidlig fødte børn og børn med astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdomme bør ikke sove ud i koldt ...
... og tåget vejr.
3. Barnet skal være iklædt tøj med god varmeisolationsevne. Det vil sige at barnet skal være iklædt hue, være anbragt i en pose forsynet med en hætte og lukkede ærmer, så hoved og hænder beskyttes. Barnet må ikke ligge med en våd ble, som kan afkøle barnet.
4. Barnevognen skal være vind og vandtæt til alle sider og bunden skal være isoleret, så man skærmer mod kulden fra jorden.
5. Ved sovestedet må der ikke være blæst, regn og rimnedfald
6. Børn der sover ude, skal være under særligt opsyn, således at jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo hyppigere skal barnet tilses. Sovetiden bør aldrig vare længere end 1½-2 timer. Hvis man er i tvivl bør man iføre sig passende påklædning og sætte sig ved siden af barnevognen, for at vurdere kulden, når han sidder stille.
Dette er i hovedtræk de retningslinier som sundhedsstyrelsen har udarbejdet. Du kan læse mere på www.sst.dk
Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger