Svar: Retningslinier for små børn, der sover ude
Hej med dig
I Danmark har vi jo den holdning at små børn har godt af at få frisk luft. Danmark er dog et af de eneste lande i verden, hvor man dagligt lægger sine børn til at sove udendørs og ifølge sundhedsstyrelsen er der ingen dokumentation for at det at sove ud, 'hærder' barnet eller forebygger infektioner.
Spædbørn er selvsagt meget sårbare overfor kulde og børn skal faktisk være mere end 1 år gamle for at de kan sige til, hvis de fryser. Også ældre børn kan lege ude længe og faktisk blive meget kolde og stadig lege videre.
At gå en tur med sit barn er i orden, men der er nogle retningslinier, som man skal tænke over, både når man går en tur og hvis man lader sit barn sove ude.
1. Børn må ikke sove ude, hvis det er koldere end 10 minusgrader.
2. Kun sunde og raske børn må sove ude. For tidlig fødte børn og børn med astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdomme bør ikke sove ud i koldt ...
... og tåget vejr.
3. Barnet skal være iklædt tøj med god varmeisolationsevne. Det vil sige at barnet skal være iklædt hue, være anbragt i en pose forsynet med en hætte og lukkede ærmer, så hoved og hænder beskyttes. Barnet må ikke ligge med en våd ble, som kan afkøle barnet.
4. Barnevognen skal være vind og vandtæt til alle sider og bunden skal være isoleret, så man skærmer mod kulden fra jorden.
5. Ved sovestedet må der ikke være blæst, regn og rimnedfald
6. Børn der sover ude, skal være under særligt opsyn, således at jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo hyppigere skal barnet tilses. Sovetiden bør aldrig vare længere end 1½-2 timer. Hvis man er i tvivl bør man iføre sig passende påklædning og sætte sig ved siden af barnevognen, for at vurdere kulden, når han sidder stille.
Dette er i hovedtræk de retningslinier som sundhedsstyrelsen har udarbejdet. Du kan læse mere på www.sst.dk
Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.