Annonce

Annonce

Svar: Amning efter 12 mdr.?


2. juni 2016

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit fine spørgsmål :)

WHO anbefaler, at alle børn ammes fuldt, til de er 6 måneder. Herefter tilbydes barnet 2-4 måltider dagligt samt et til to mellemmåltider, og det ammes efter behov til det er 23 måneder. Efter 2års alderen kan barnet ammes så længe både mor og barn har det godt med det.

I Danmark anbefaler vi, at børn så vidt muligt ammes fuldt, til de er ca. 6 måneder og delvist til 12 måneder. Herefter kan barnet ammes så længe, at både mor og barn har det godt med det.

Når det især anbefales at amme længe, så er det fordi, undersøgelser viser, at det nedsætter risikoen for brystkræft hos moderen. En lang række studier viser, at for hver 12 måneders amning, så falder risikoen for brystkræft med 4.3 procent. Der er også et mindre antal studier, som tyder på, at amning kan nedsætte risikoen for at få kræft i æggestokkene.

Der er gevinster ved at tilbyde barnets modermælk. Barnet får forskellige antistoffer, som kan beskytte mod forskellige sygdomme. Modermælken kan, alt efter hvad moderen spiser have et højt indhold af f.eks. kalk og vigtige fedtsyrer, som barnet kan have stor glæde af, uanset hvilken alder, barnet har. At du ammer udelukker dog ikke, at dit barn ikke kan blive syg - det kan dit barn sagtens...

Når det er sagt, så kan modermælk også indeholde en del miljøgifte. Mængden afhænger af indholdet i den enkelte mors fedtvæv og i hendes belastning af miljøgifte gennem hele livet.

Man kan på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at der ...


Annonce

... kan være beskedne negative effekter ved meget langvarig amning. Sundhedsstyrelsen følger hele tiden udviklingen og på nuværende tidspunkt er der ikke grund til at begrænse amningen. Derfor er rådet, at du bør amme til dit barn er mindst 12 måneder og herefter må du gøre det, som både du og dit barn trives bedst med...

Når du stopper med at amme, så gøres det bedst ved at trappe gradvist ud af amning. Det vil sige, at du skal amme færre gange i døgnet. I stedet for f.eks. at amme 3 gange i døgnet, så begynder du at amme 2 gange, derefter lægger du til en gang i døgnet og til sidst springer du så helt amningen over. Måske er der lige behov for at lægge til en ekstra gang, men derefter er det så naturligt slut.

Jo mindre du ammer, jo mindre mælk vil du producere, og stille og roligt vil interessen for brystet så naturligt ofte også dale. Der er dog ikke nogen garanti, og det er naturligvis altid lettest at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det. Gradvis nedtrapning samtidig med et øget indtag af mere rigtig mad, samt vand af kop, er dog en forudsætning, fordi barnet naturligt skal have mad og væske :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

På samme måde er det en god idé at bruge en putteklud, kærtegn, beroligende ord eller lignende. At din dreng skal undvære brystet betyder ikke, at han ikke stadig kan få masser af nærhed og tæt kontakt:)

Læs gerne mere i min bog "Helens bog om Amning og Flaske" :)

Håber du kan bruge dette videre, og at det er svar nok på dine spørgsmål - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce