Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn og opvågninger - 9 mdr.


1. juni 2016

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng :)

Når jeg læser dit brev, så får jeg helt klart en fornemmelse af at jeres dreng har et søvnassociationsproblem.

Søvnassociationer er de små ritualer og rutiner, som vi har og bruger, for at kunne falde i søvn. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting, de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Det er helt naturligt, at jeres dreng har brug for mælk før han skal sove, ligesom det er helt naturligt, at han finder ro i jeres favn - men med den alder, han har nu, så er det vigtigt, at han ikke længere behøver favn eller flaske, for at kunne sove.

De gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

De mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

Når jeg skriver, at de gode søvnassociationer er gode, så er det netop fordi jeres dreng her lærer at falde i søvn selv. Han lærer at forbinde si seng med det sted, hvor han skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør ham afhængig af jer.

Selvom I igen og igen forsøger at putte ham tilbage i egen seng, så lyder det som om, at han forbinder jeres favn med at skulle sove. Det betyder, at hver gang han vågner op i løbet af aftenen og natten - og vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, hvor vi vender os, trækker dynen lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side osv. - registrerer han, at alt er som da han faldt i søvn. Han savner jeres favn og søger den naturligt, og først når han mærker favnen igen, at alt er som da han faldt i søvn, så sover han videre, indtil han har næste opvågning.

I skal prøve at vurdere, om han både er afhængig af jeres favn, altså det at føle sig omsluttet og være nær jer - og om han også er afhængig af bevægelse, af at I vugger ham. Hvis det er tilfældet, kan det være en god ide, at I først lærer ham at sove uden at han skal være i bevægelse og derefter lærer ham at sove uden at behøve jer helt så tæt på.

Hvis han er afhængig af bevægelse, så kan det være en idé, at I prøver at lægge jer med ham, lade ham falde i søvn ved siden af jer f.eks. i dobbeltsengen. På den måde kan I give ham masser af nærhed og han mærker jer - men uden at han vugges i jeres arme. I skal naturligvis her sikre jer, at han ikke kan trille ned af sengen og komme til skade.

Når han kan falde i søvn liggende stille ved siden af jer, så kan I derefter putte ham i sengen - stadig give ...


Annonce

... ham flaske, lade ham mærke, at I er der, bruge samme beroligende ord, kærtegn osv. Men nu ligger han så i sin seng i stedet for hos jer. Man kan her evt. koble tremmesengen til dobbeltsengen - fjerne den ene side og sætte sengene sammen - og igen sikre, at han ikke kan trille ud og slå sig.

Jeg kan godt læse, at han ofte ikke sover, når I putter ham i seng, men faktisk flyttes lige der, hvor han glipper med øjnene, men det lyder som om, at det ikke er nok for ham. Det lyder som om, at I er nødt til at adskille favn og søvn lidt mere...

Da han får flaske, kan dette også udnyttes. Han kan få sin flaske i tremmesengen. Det gør, at han ikke vil opleve skiftet fra favn og ned i sengen helt så voldsomt, som han måske gør nu. Han får flasken, slipper den, triller om på siden og sover - og er med det samme i sin seng. Det kan godt have betydning for hans evne til at sove videre på egen hånd. I bør her elevere hans hovedgærde lidt, så han ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme et sammenrullet håndklæde, en lille pude eller lignende ind under madrassen i hovedenden.

Derudover så tænker jeg, at det er for tidligt at I skærer ned til to flaske. De fleste børn har brug for 3 flasker i 9 måneders alderen, og jeg anbefaler normalt, at de ligger før middagslur, aften og sen aften. Først i 10 måneders alderen skæres ned til 2 flasker (svarende til 400 ml mme).

Jeg vil anbefale at I, når jeres dreng bliver 10 måneder, fjerner flasken før formiddagsluren og i stedet tilbyder lidt mme af en kop. Så han om dagen helt lærer at sove uden flaske. Og at I så bibeholder flaske aften og sen aften - og meget gerne giver ham en større flaske sen aften - hvis han kan drikke det. Han må gerne drikke 180-200 ml aften og sen aften, hvis han kan.

Derudover vil jeg anbefale, at I begynder at tilbyde ham en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Mit forslag til en aftenrytme, ser således ud:

Aften 18: tilbydes mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, bulgur osv. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød og lidt mme af en kop - ca. 19.30-19.45, får børstet tænder.

Puttes i seng og tilbydes flaske liggende i sengen, så han lærer at sove uden at være i favn og uden bevægelse.

Sen aften 24: Flaske og sover videre

Hvis I kobler jeres senge sammen så kan I om natten berolige ham med hænder, kærtegn, nærhed. Han kan mærke, at I er der, uden at I behøver tage ham op, vugge ham eller lignende.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce