Brev:
Amning, søvn og gråd II
Kære Helen
Tusind tak for brugbart svar:) Det har dog også affødt lidt flere spørgsmål, som jeg håber du vil svare på.
Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg i praksis skal anvende amningen som en del af hans putteritual, og han vågner op fra en lur igen. Efter fødslen var vores søn meget signalstærk, men hans signaler omkring sult er blevet mindre tydelige med tiden, så vi har indimellem lidt svært ved at aflæse, hvornår han reelt er sulten. Så hvilke signaler skal vi være opmærksomme på?
Vi forsøger at få amningen til at være en fast del af hans putteritual, men idet han græder kortvarigt og voldsom, når han har fået færden af, at han skal sove, er det ofte meget kortvarige amninger inden lur. Han kan så sove 20-40 minutter, vågne op igen, og så har jeg haft gavn af at amme ham igen dér, og så sover han videre. Er der noget, vi kan gøre for at undgå dette?
Når han så fx har sovet en lur på to timer om formiddagen, skal han så tilbydes brystet igen når han vågner eller først når han skal puttes igen efter et par timer? eller skal jeg vente til han melder sig? Jeg vil gerne fange det i opløbet, da han nogle gange formår at blive oversulten og er en skøn, men temperamentsfuld dreng, der kan gå fra 0-100 på ingen tid:)
Når du skriver, at han skal have frit adgang til brystet, tænker jeg, hvorvidt jeg skal være bekymret for, om han således kan tage for meget på? Han er en dreng, der stortrives og tog 1 kg på på de første tre uger efter fødslen og havde ikke tabt noget at sin fødselsvægt på patienthotellet. Han vejede 6 kg og var 60 cm ved 8 ugers tjek ved vores SP, som siden han var tre uger har sagt, at der meget gerne skulle gå 3-4 timer imellem hver amning. Jeg trappede ned med blokamning efter han blev 8 uger og kører nu ét bryst til hvert måltid og nogle gange toppen af det andet og har, efter dit svar, allerede indført det med at lægge ham til samme bryst igen efter han er blevet skiftet. ...
...
Hvor lang tid bør en amning tage i hans nuværende alder? Når han spiser et hovedmåltid godt uden at slippe så meget, tager det omkring 10 minutter, og så skifter vi ham og forsøger at lægge ham til samme bryst igen i tvillingestillingen, som forøvrigt fungerer rigtigt godt. Nogle gange dier han kortvarigt videre og nogle gange er han mæt.
Ydermere vil jeg høre, om det er normalt, at ens baby kan være mere glad for det ene bryst end det andet? Han spiser normalvis rigtigt pænt ved venstre bryst, men kejter mere rundt og bliver urolig ved højre bryst. Her virker tvillingestillingen godt, selvom jeg synes, det kan være svært at han plads til hans ben(?). Kan det være fordi, han har følt sig presset til at tage det højre bryst frem for venstre eller er det rent tilfældigt?
Om natten har jeg som sagt brugt laid-back stillingen, eller hvor jeg ligger helt ned på ryggen med ham ovenpå mig, som han har været meget glad for. Nu vil han ingen af delene. Han bliver helt frustreret, hvis jeg forsøger, og når jeg bruger den traditionelle stilling eller tvillingestillingen om natten afføder det ofte, at han bliver ret vågen efter amningen frem for at blive mere træt. De første 6 uger ca oplevede jeg, at han blev træt og mæt efter en amning og kunne falde i søvn ved brystet, hvorimod han nu bliver mæt og glad, smiler og pludrer. Det er selvfølgelig charmerende og dejligt med en glad dreng, men indimellem er formålet jo, at han gerne skulle blive søvnig efter at være blevet ammet.
Jeg kan lige tilføje, at her i Portugal ikke er så varmt pt, men det er et sansebombadement uden lige, hvilket vi sagtens kan mærke på ham efter fx igår, hvor vi kørte i bil hele dagen, hvor han sov rigtigt godt i sin autostol, men det var lidt sværere at amme ham i bilen. Vi har dog valgt at bo i privat lejlighed, således vi kan tage tingene i vores tempo.
Håber du vil dele dine tanker med os:)
Kærlig Hilsen
Magnus og Louise
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
Viden om børn:
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder