Annonce

Annonce

Svar: Bedre rytme med flaske - særligt om natten


24. maj 2016

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Jeg ved fra dit tidligere brev, at du har ammet din datter og gradvist er gået over til flaske. Og det er sådan, at børn der ammes ofte spiser hyppigere end børn, der får flaske med modermælkserstatning. Derfor oplever man ofte, at barnets ammerytme følger med, når man går over til flasken - og det kan f.eks. være forklaringen på, at din datter nogle gange deler sine måltider op, så hun beder om mælk, når hun vågner af en lur og beder om mælk igen, før hun skal sove næste lur. Det er sådan hun har spist, det er sådan hendes rytme har været, da hun blev ammet og den rytme kan hun stadig godt have. Det kan også forklare, hvorfor hun spiser 8-9 gange i døgnet og ikke kan nøjes med f.eks. 6-7 flaskemåltider...

Derudover så er det sådan, at børn netop i 4 måneders alderen ændrer lidt rytme og ofte også begynder at have tendens til at slatspise lidt i løbet af dagen. Din datter er så gammel nu, at hun begynder at følge mere bevidst med i, hvad der sker omkring hende. Hun ser længere nu, fornemmer rummet hun er i - om hun er hjemme eller ude. Hun skelner mellem kendte og fremmede og reagerer på, om du, far eller en fremmed holder hende. Og hun lader sig forstyrre, når hun spiser. Hun slipper flasken, kikker på dig, smiler til dig, tager fat og spiser igen, slipper igen, kikker efter far og pludselig er det mere interessant end at spise. Det betyder, at hun om dagen nogle gange ikke helt får spist nok, og derfor er hun naturligt nødt til at søge den ekstra mælk om aftenen og natten.

Og så er der også det faktum, at børn i denne alder ofte er så fysisk store, at de begynder at have behov for ekstra mælk. Mælkeproduktionen skal sættes op og det viser de netop ved at spise hyppigere - og igen følger dette mønster med over i flaskegivningen, så barnet begynder at have behov for en ekstra flaske i døgnet.

I første omgang er det vigtigt, at du forsøger at sikre din datter den ekstra mælk - altså prøver at få hende til at drikke lidt mere ved hvert måltid eller giver ...


Annonce

... hende en flaske mere i døgnet, så hendes samlede indtag af mælk øges. Og hvis dette så ikke er tilstrækkeligt, så kan det være tegn på, at I skal forsøge med lidt skemad.

Det er helt korrekt at give hende modermælkserstatning af type 1 - hun skal ikke have type 2, når hun ikke er ældre. Type 2 er ikke modermælkserstatning, men tilskudsblanding, og det gives først fra 6 måneder. Det samme gælder vælling - det er også en tilskudsblanding og bør også først gives fra 6 måneders alderen. Du skal altså bibeholde modermælkserstatning type 1, som du giver din datter nu.

Når hun på et tidspunkt bliver klar til skemad, så vil det naturligt være med til at give jer lidt mere rytme. Det vil være rigtig fint, at du her arbejder mod at skabe en rutine, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner, sammen med vand af kop - og så får en flaske før hun skal sove. På den måde skabes plads i maven til begge dele og du vil få ændret hendes behov for at dele måltidet i to, så hun begynder at drikke en større flaske på en gang. Stille og roligt vil hendes indtag af skemad også øges, så antallet af flasker bliver sat ned - men det er ikke endnu. Der går lige et par måneder endnu - indtil da skal hun have de 900-1100 ml modermælkserstatning dagligt, som hun fint drikker:) Så tiden arbejder også lidt for jer :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det lyder som om, at din datter er begyndt at gå lidt før i seng - og det betyder naturligt også, at hun begynder at efterspørge en flaske tidligere på natten. Det lyder rigtig fint og helt relevant med flaske aften, sen aften og tidlig morgen - faktisk er de fleste børn 6 måneder før de begynder at kunne sove et længere søvnstræk uden mælk om natten og lige nu sover din datter fra kl ca. 20 til 01 - det lyder super! Det er faktisk bedre for tiden frem, at hun får flaske kl 01 og ikke kl 03... Når hun bliver 6 måneder vil flasken om natten netop skulle trappes ud, mange børn vil i den alder spise f.eks. kl 20, 23.30 og 05...

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj til børn

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce