Svar: 19 mdr. og nægter at indtage føde
Kære Lene Birk
Rigtig mange børn vil i 1½ års alderen have nedsat appetit fordi de ikke længere vokser så meget og samtidig bliver de langt mere bevidste og selektive i deres valg af fødeemner. Det bedste man kan gøre er derfor at servere en tallerken med lidt forskellige muligheder foran barnet, og så lade barne spise, som du også så fint selv beskriver.
I stedet for havregrød kunne du prøve med almindelige havregryn med mælk, eller du kunne bage havregrynsboller. Du kan også prøve med lidt neutral yoghurt med musli, rugbrødsdrys eller lignende.
Det gør ikke noget at hun ikke spiser sovs om aftenen og for at imødkomme det manglende indtag af grøntsager, kan du sammen med de grå rugbrødsmadder til frokost giver hende ærter, majs, gulerod, advokado, pebberfrugt osv, så der er noget som appellerer til synet.
Derudover er det en rigtig god idé at udnytte tiden imens du laver aftensmad (hvor børn jo tit ...
... er sultne). Her laver du et fad med grøntsager, igen minimajs/majskolber, gulerødder, agurkestænger, blomkålshoveder osv. Hvis din datter har spist lidt grøntsager inden, så behøver du ikke bekymre dig om dette under middagen og I kan alle bedre slappe af.
Lav også pitabrød, pandekager med grøntsagsfyld osv. en gang imellem hvor I alle spiser nogle af de grøntsager som børn jo ofte godt kan lide og hvor hun selv kan få lov til at være med til at tilberede og tage fra de forskellige skåle på bordet.
Tilsidst vil jeg lige sige at det jo også godt kan være en lille reaktion på at være blevet storesøster. Der er jo ingen tvivl om at jeres ældste pige er gammel nok til at vide at hun ved at afvse maden, kan få jeres opmærksomhed. En opmærksomhed som jo er blevet mindre fordi lillesøster er kommet. Ikke at det er så bevidst fra hendes side, - det kan være en helt naturlig reaktion:o)
Held og lykke med dem begge.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.