Annonce

Annonce

Svar: Ammeproblemer igen


28. april 2016

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig hårdt og jeg ved godt, at du har kæmpet for amningen siden jeres lille dreng blev født - jeg kan godt forstå, at du synes det er svært at holde til i længden.

Er der nogen (sundhedsplejerske/læge) som har tjekket dine bryster, altså set hvordan de ser ud, om du har kirtelvæv, som man ville forvente, om din brystvorte er til at få fat i osv.? Og er der nogen, der har tjekket din dreng - sikret sig, at han ikke har for kort tungebånd, svamp i munden eller andet som kan forklare, hvorfor han har svært ved at die og ofte hopper af og på brystet hele tiden? Det er vigtigt at I begge bliver tjekket for at sikre, at alt er optimalt til at få amningen til at fungere.

Jeg synes, det lyder som om, at du skal prøve at supplere din dreng fast. Det vil sige starte med at amme ham og efterfølgende tilbyde ham en flaske - og så putte ham til en forhåbentlig længere lur. Det er vigtigt, at du får skabt en lille smule rytme, så han ikke "slatsover og slatspiser" lidt hele dagen igennem og modermælkserstatning mætter ofte lidt mere end modermælk, det sikrer, at han bliver ved at tage nok på, og samtidig giver det også dine bryster lidt ro. Du kan ikke blive ved at holde til at amme ham døgnet rundt, hvor han ofte hænger i brystet hele tiden. Du har også brug for tid til at samle dig selv lidt og finde kræfter til at få et bad, spise lidt mad, gå en tur med barnevognen osv. Det er vigtigt for jer begge.

Jeg vil derfor foreslå dig, at du forsøger at skabe følgende rytme:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, får ofte en lille ekstra amning, når dagen begynder.

Formiddag: Ammes, suppleres efterfølgende med mme på flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes, suppleres efterfølgende med mme på flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes, suppleres efterfølgende med mme på flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes, suppleres efterfølgende med mme på flaske - og puttes til natten. Det kan sagtens tænkes, at han gerne vil die hyppigt ved brystet om aftenen og det er naturligvis også helt okay. Det er hans måde at fylde sig lidt ekstra op til natten og det må han gerne. Men stadig gerne supplere med flaske, før du putter ham til natten.

Sen aften: Ammes, suppleres efterfølgende med flaske og sover videre

Midt nat: Ammes og sover videre

Far må gerne give flasken, når han er hjemme, så I på den måde kan støtte hinanden. Det vil sige, at du kan amme ham, og derefter kan han få lov til at bøvse af, evt. blive skiftet, blive svøbt i forbindelse med skiftning, flasken gøres klar imens, og han tilbydes så flaske af dig eller far og ...


Annonce

... puttes derefter til lur i lift, barnevogn eller seng.

Det kan sagtens tænkes, at jeres dreng har refluks og det kan vurderes af lægen om det er noget han har behov for hjælp til. Man kan f.eks. behandle det medicinsk. Du kan overveje at tilbyde ham Enfamil AR i flasken. Det er en specielerstatning til børn med refluks, som virker ved at være tynd i flasken og blive tykkere i maven, så barnet lettere kan holde den i sig og ikke gylper.

Hvis jeres dreng "kun" er genereret af mavesyre og ikke gylper særlig meget så kan I også forsøge med Sempers Syrnet Allomin SensiPro 1 eller Nestlés NAN Sensilac 1. Begge disse erstatninger er tilsat mælkesyrebakterien Lactobacillus Reuteri som virker beroligende på maven.

Når du starter med at lægge ham til brystet, så vil han fortsat stimulere dig og stimulere til at du danner mælk. Det er vigtigt for at bibeholde amning - hvis du derimod går over til at erstatte en amning med en flaske, så vil din krop nedsætte amningen ekstra. Derfor er det godt at du starter med brystet og følger efter med flasken.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Der er altid en risiko for at barnet vil foretrække flasken fremfor brystet, især når han ikke er ældre end han er - men jeg ved fra dit tidligere brev og også dit brev i dag, at du allerede har forsøgt rigtig meget, og det lyder ikke som om, at du får øget din mælkemængde selvom du ammer meget hyppigt. Du har tidligere fortalt, at du aldrig har oplevet at det drypper fra dit bryst og du har hele tiden haft lidt fornemmelse af, at du ikke rigtig har mælk nok - jeg synes det er vigtigt at lytte til den fornemmelse.

Hans udregnede behov er 160 ml pr kg i døgnet. Jeg ved ikke, hvad han vejer, men hvis han f.eks. vejer 4800 gram nu, så skal han have 800 ml mælk/modermælkserstatning i døgnet. Det betyder, at hvis han får 7 måltider i døgnet, så skal han have 115 ml i hver flaske. Så vil han naturligvis også få noget fra dit bryst, hvilket vil sætte hans indtag ned, så nogle gange vil han måske kun spise 80 ml af flaske, andre gange vil han spise lidt mere og atter andre gange lidt mindre - men det er hans behov, og det vil være rigtig godt, at du lige nu giver ham det han udregnet har behov for, samtidig med at du naturligvis prøver at lade ham regulere det selv. Du kan ikke vide, hvad han får hos dig, derfor må du efterfølgende give ham den mængde, som han viser behov for.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og vil også anbefale dig at taste hans vægt- og længdemål ind i livets bog her på siden. Så kan du se om han tager på og følger sin kurve :)

Rigtig meget held og lykke med ham fortsat - og læs også meget gerne "Helens bog om amning og flaske":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce