Svar: Refluksbarn skal vende sig til at falde i søvn selv
Kære Marie
Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen - og tillykke med, at I har fået en lillesøster:)
Det lyder som om, at I har haft nogle hårde måneder med refluks og søvnproblemer og jeg kan derfor godt forstå, at I har vænnet jer til at tage Filippa op og gå rundt hende om natten. Man gør jo det man oplever virker og som lige nu og her sikrer bedst søvn:)
Det lyder dog også som om, at hun nu har lært at hun skal op om natten. At hun har svært ved at sove, hvis ikke hun er i jeres favn, og hun har brug for at I går rundt med hende, vugger hende og luller hende i søvn. Både når hun skal sove og også når hun skal videre i søvnen i løbet af natten.
Jeg tænker, at I er nødt til at ændre det hele lidt i etaper. I fortæller, at om dagen sover hun ofte i sin barnevogn og jeg tænker, at I også triller og vugger den, så hun her også bevæges. Der er naturligvis den mulighed, at I en periode vælger at bruge barnevognen om natten, så I starter med at lære hende at sove uden, at være i jeres favn, men hvor hun stadig kan vugges - og samtidig sover godt, fordi hun kender sin vogn og er tryg ved den.
Bruger i voksipose eller lignende i vognen, kan I med fordel også bruge den om aftenen, så måden hun puttes på er fuldstændig ens - genkendelighed giver tryghed og det kan hjælpe hende til bedre at overgive sig til søvnen.
Men ellers tænker jeg faktisk at det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøger at komme væk fra at hun skal vugges i søvn. Så I starter med at give hende masser af nærhed og tæt fysisk kontakt, men arbejder på at minimere behovet for bevægelse... Det lyder som om, at der er tre ting, som hun er ved at blive uhensigtsmæssig afhængig af:
Bryst
Være i favn
Blive vugget i søvn
At svøbe hende, putte hende i voksipose osv. kan være en måde at få hende ud af jeres favn på. Hun vil stadig føle sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme. Det kan gøre det lettere at flytte hende fra favn og ned, hvor hun skal sove. I kan stadig være hos hende, lade hende mærke, at I er der, berolige med hænder, nærhed, tæt fysisk kontakt osv. men hvor hun ligger ved siden af jer og ikke i jeres arme.
Hun skal stadig ammes, det er helt naturligt, at hun har brug for mælk før hun puttes. Det kan være et forsøg værd at dele amningen op i 2, så hun ammes, herefter bliver skiftet og så puttes hun i sovepose, hvorefter du så ammer hende igen - og derefter skal hun så puttes.
Når du lægger hende fra dig, så skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.
Se på hende, lyt til hendes vejrtrækning, læg mærke til hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. ...
... Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng eller ned i barnevognen.
Giv hende gerne en sut og giv hende også gerne en klud ved ansigtet. Det at kluden følger med fra brystet og ned i sengen vil gøre hende mere tryg. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - du må godt vugge, hjælpe hende ind i søvnen med bevægelse netop for at vænne hende fra at være i favn og fra at have brystet i munden, så du vugger, luller hende ind i søvnen på denne måde.
Og gradvist skal din vuggen, dine bevægelser så blive mindre og mindre - så hun stille og roligt lære at falde i søvn med nærhed, kærtegn, men uden at I behøver tage hende op og gå rundt med hende igen og igen...
Og så er der hele problamatikken omkring afføring og meget hyppig amning. Det hænger naturligt sammen og jeg tænker, at I takt med at hun lærer at sove uden at hun behøver brystet så mange gange, så vil der også gå længere imellem hendes afføringer. Derudover spiller det naturligt også ind, at hun nu begynder med lidt skemad. Det vil ofte samle afføringen lidt mere...
Derudover, så kan jeg se på den dagsplan I sender, at jeres datter umiddelbart har en tidlig søvnfase. Det betyder, at hun står tidligt op og også sover tidligt hele dagen igennem. Det kunne måske godt hjælpe jer at arbejde lidt på en rytme, hvor hun sover lidt senere... Hun sover også lange lure om dagen, ofte 3-4 timer om formiddagen og 1-2 timer til middag... Hun må gerne sove på denne måde, hvis hun trives godt sådan, men hvis hun sove lidt senere, ville det gøre at hun måske gik lidt senere i seng - måske er det netop dette som hun viser behov for, fordi hun nu er begyndt at protestere mod putningen om aftenen, at det er for tidligt... Hvis hun går senere i seng, så nattesøvnen bliver kortere så kan det nogle gange have den fordel, at søvnen så bliver det dybere, det tungere og at hun derfor ikke vågner og søger brystet helt så meget, som hun gør lige nu... og igen have den effekt, at antallet af afføringer blev mindre.
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover vider, vågner og får en ekstra lille amning, når dagen begynder
Formiddag 8.30-9: Ammes og puttes til formiddagsur
Frokost 12: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca. kl 14.30
Eftermiddag/tidlig aften 17: Ammes efter behov
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid startes først, når skemaden til frokost fungerer godt :)
Ammes og puttes til natten mellem 20-21
Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes rigtig godt og sover herefter videre
At amme hende af to omgange om aftenen og at putte hende senere til natten kan være en idé i fohold til, at hun lige nu protesterer mod søvnen og ofte også vågner op efter 45 minutter og har svært ved at komme videre i søvnen.
Jeg håber, at ovenstående kan give lidt idé til, hvordan I kan komme videre hos jer - og rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.