Brev:
Pludselig massiv gråd ved putning (kun ved mor/mig)
Kære Helen
Det er ved at være længe siden, at jeg har skrevet til dig omkring søvn - fordi det har gået rigtig fint og været i god udvikling længe.
Som jeg har skrevet før, har vores dreng siden nytåret kunne falde trygt i søvn i barnevognen uden at blive trillet - blot med kortvarig 'rokken' til han falder til ro, hvorefter han lige så stille falder i søvn selv. Jeg stoppede med at amme, da han var 11 mdr. - han er nu knap 13 mdr.. Han sover på eget værelse. Han sover oftest igennem, men vågner indimellem 1-2 gange om natten. Her skal han langt oftest bare ligges ned og rokkes lidt på hoften, så falder han i søvn igen.
Da jeg hhv. stoppede med at amme om natten samt til natten, var det i en periode min mand, der tog over, hvorefter jeg også deltog. Det gik fint om natten. Da vi først fik amningen helt ud, gik der ikke så længe, inden vi ikke behøvedes at tage ham op mere begge to. I begge henseender har det været sådan, at jeg har været lidt 'bagude' ift. min mand i processen, hvor vores dreng får mindre og mindre hjælp til at falde i søvn (igen). Jeg har tænkt det sådan, at jeg var forbundet med det tidligere og helt trygge (/amningen), hvorfor det var svære at give slip på - men nu bliver jeg i tvivl. Ift. putning.
Om natten er min mand nået til, at han ikke behøves at hjælpe min dreng nede i sin seng men blot være der til han næsten er faldet i søvn, hvorefter min mand kan gå ud. Jeg var nået dertil, at jeg kun enkelte gange måtte tage ham op og trøste ham, samt at jeg kunne ligge ham helt vågen (men meget træt) og derefter hjælpe ham nede i sengen (primært synge for ham, rokke ham på hoften og age ham). Min mand har også været der, hvor han har haft ham oppe, gået med ham, lagt ham tidligere og tidligere - ligesom jeg - han er bare nu nået nogle ekstra skridt længere. Min dreng har enkelte gange grædt meget og længe hos min mand, hvor han har insisteret på, at han skulle blive i sengen. Og jeg må indrømme, at min grænse for, hvor meget gråd, der er nok gråd, er lidt mindre end min mands - men det har siden amningen stoppede været sådan, at han har grædt mere voldsomt hos mig ifm. putning.
Jeg har valgt at tage ham op og trøste ham, samt nogle gange at gå lidt med ham, når han var rigtig ulykkelig - for dernæst at lægge ham ned og hjælpe ham det sidste vej i sengen. Jeg synes godt, jeg kan høre forskel på hans gråd, samt mærke hvornår jeg kan regulere ham med mindre hjælp, selvom han ikke stopper med at græde med det samme. Når jeg tager ham op, er det fordi han græder så meget og massivt, at han kommer helt 'ud af sig selv', ...
... og jeg ikke oplever at kunne regulere ham ned uden. Han kan f.eks. kaste hovedet tilbage og virke utilnærmelig.
De sidste gange, hvor jeg har puttet, er det gået tilbage (kun ifm. min putning - ikke min mands). Han græder mere og mere, og jeg oplever at måtte tage ham op og trøste ham mere og mere. Jeg har indtil videre ageret ligesom før, men jeg bliver i tvivl om, hvorvidt jeg bør gøre noget anderledes!? Er jeg nød til at lade ham blive nede i sengen på trods af, at han reagerer så voldsomt og græder så meget? Jeg har prøvet lidt til ift. at holde om ham, når han står op i sengen, eller lægge ham ned og forsøge at berolige ham med rokken, men jeg oplever ikke at kunne regulere ham dermed - derfor tager jeg ham op. Jeg bliver i tvivl om, hvorvidt han er stor nok til at forstå, at jeg er der for ham og trøster ham, men at jeg holder fast i, at han godt kan falde i søvn nede i sengen. Jeg oplever det jo ikke rigtigt sådan, når jeg ikke synes at kunne regulere ham på den måde.
Det er vigtigt for mig at sige, at min dreng ellers er en meget smilende, grinende og generelt glad dreng i god trivsel. Jeg møder heller ikke situationer udover putningen, hvor jeg har svært ved at nå ham, eller han synes helt særlig sårbar hos mig. Han virker derimod særlig tryg og glad for mig. Hvis han bliver lidt ked af det og/eller utryg i hverdagen, fortrækker han at være hos mig, hvor han meget hurtigt finder ro og tryghed og er klar til at udforske omgivelserne igen. Han er noget mor-syg generelt. Han er uden tvivl rigtig glad for og tryg ved sin far men søger ofte mig, når vi er der begge to. Men han er desuden ellers tillidsfuld overfor voksne, nysgerrig og en rigtig charmetrold, der ofte opsøger kontakt med smil og grin. Han er startet i vuggestue for halvanden måneds tid siden og er glad for det og de voksne der. De oplever ikke problemer med putning om dagen (hvilket vi jo heller ikke gør).
Motorisk udvikler han sig også fint (på trods at sin vægt, som tidligere nævnt). Han kravlede, da han var 8,5 mdr. og er lige ved at kunne gå nu (går lidt usikkert 10-15 skridt uden støtte mellem personer og ting). Der er sket rigtig meget mht. det med at gå den sidste uges tid især. Han ligger desuden mellem at få 1-2 lurer om dagen - på vej mod kun at få én, men det svinger lidt. Han sover klart bedst og tungest om natten (godt 10 timer), når han kun får én - imens han oftere har opvågninger, når han har fået to lurer (til sammen mellem 4-5 timer) og her 'kun' sover 8-9 timer.
Med venlig hilsen
en mor, der bliver lidt usikker på, om hun gør det godt nok ifm. putning.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor