Annonce

Annonce

Svar: Fra amning til flaske - 5 måneder gammel


13. april 2016

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Sofie

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå du synes det er hårdt at amme om natten, malke ud om dagen og give udmalket mælk på flaske - og jeg kan godt forstå, at du nu vælger at gå helt over til flaske. Det er helt okay og du skal naturligvis have det godt med det valg. Din dreng er så gammel nu, at det på ingen måde er et problem og at give flaske har også sine fordele:)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor William får flaske før han puttes til lur. På sigt, når han begynder at få flere måltider skemad, vil det være super, at han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - og så får mælken som en fast del af putteritualet. Det er med til at sikre ham plads i maven til både skemad og mælk og samtidig sikre ham en god søvn.

Modermælkserstatning vil ofte mætte lidt mere end modermælk og derfor vil børn der får flaske ofte spise lidt færre gang i døgnet, end børn der ammes. Når man går fra amning til flaske, så ligger ammerytmen dog ofte i barnet og derfor kan han godt søge flasken lidt mere hyppigt, hvilket naturligvis er okay. Du må gerne være lidt fleksibel omkring flasken. Det kan også sagtens være sådan, at du i en periode skal give ham flaske midt imellem tidspunktet han er vågnet på og skal sove på, så han får flaske ca. hver 3-4 time. Men stille og roligt vil du som sagt kunne nærme dig en rytme med skemad, vand af kop og så flaske før lur.

Jeg skønner, at han lige nu vil have brug for 6-7 flasker i døgnet og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Formiddag 9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur - måske ca kl 13-13.30

Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller først på natten 23-24: Flaske

Midt nat 03: Evt. flaske.

Nogle børn vil, når de får flaske, trives med en rytme, hvor deres længste søvnstræk ligger aften og først på natten, så de f.eks. får flaske kl 20, kl 03 og 06 - og det er naturligvis også helt okay.

Hans mælkebehov vil være ca 120 ml pr kg pr i døgnet. Hvis han f.eks. vejer ...


Annonce

... ca. 8 kg nu, så vil hans døgnbehov således være 120 x 8 = 960 ml i døgnet. Hvis han spiser hver 3-4 time, så skal han således have mellem 120-160 ml i hver flaske. Du fortæller, at du har givet ham mellem 650-730 ml + ammes ham 2-4 gange per døgn og det lyder derfor som om, at han har fået sit behov fint dækket. Når du skærer amningerne væk, så vil hans indtag af mælk fra flaske naturligt øges - i stedet for brystet vil han nok spise 2 flasker mere i døgnet...

At du oplever en forskel på at give fuld flaske og supplere med flaske - og hans lyst til at spise kan hænge sammen med flere ting. Når han har spist ved brystet først, så er han naturligt trættere, når han tilbydes flasken. Det er hårdere og mere krævende at spise af et bryst, så at få flasken efterfølgende har været dejligt og han har spist flasken let og uden besvær.

Når du ikke længere ammer, så får han ikke stimuleret suttebehovet helt på samme måde og bliver heller ikke "kørt træt" helt så hurtigt. I stedet gumler han så måske på flaske, pludrer lidt med dig og har lidt mere overskud til at lege lidt, fremfor at koncentrere dig om at skulle spise.

Det kan også være at han synes at mælken i flasken løber lidt for hurtigt - eller modsat, at det ikke går hurtigt nok. Du kan derfor også prøve at skifte til en anden flaskesut for at se om det gør en forskel hos jer.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Han kan også sagtens have behov for en pause undervejs i flasken. Så du må gerne give ham en halv flaske, skifte ham og så give ham en halv flaske og derefter putte ham. Han får mulighed for lige at komme af med luften, I pludrer lidt, han forbrænder lidt energi når han får tøjet af og skiftes, og han bliver lidt mere parat til så at spise færdig efterfølgende og får derfor det han skal have:) Andre børn har bestemt ikke brug for pauser undervejs og så skal man naturligvis ikke holde pause, men han har jo et eller andet sted været vant til at få mælk fra brystet, få en pause og så få mælk igen fra flaske...

Du skal være opmærksom på at holde hans mave igang - måske skal han have en anden type modermælkserstatning, måske skal du give ham lidt laktulose i overgangsperioden...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :) Dejligt at høre, at du har min bog om amning og flaske, tak :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce