Svar: Middagslur - 2 år, 9 mdr.
Kære skattepigens mor
Tak for dit brev :)
Det er altid svært med søvnen og overgange - det er svært, når børn går fra at sove 3 lure til 2 lure dagligt. Det er svært, når de går fra at sove 2 lure til kun at sove en lur. Og det er svært, når middagsluren helt skal springes over. Der vil ofte være tale om en overgangsperiode, hvor jeres datter nogle dage har brug for middagsluren stadigvæk og andre dage klarer sig uden, og den fleksibilitet er der nødt til at være. Det betyder dog også, at de dage, hvor hun sover middagslur, så vil hun naturligt sove sent om aftenen og på sigt kan det naturligvis betyde, at hendes rytme skrider - det er dog sjældent et problem, netop fordi der er tale om en periode og de dage, hvor hun springer middagsluren over bliver flere og flere, og det bliver mere sjældent, at hun pludselig har brug for en lille lur midt på dagen...
Det lyder for mig som om, at jeres datter som udgangspunkt ikke længere har behov for middagslur - hun falder heller ikke i søvn i bilen om eftermiddagen, når I henter hende og kører hjem. Og nogle dage, vil hun så have behov, og skal her naturligvis have lov til at sove - men dagene imellem, hvor det er nødvendigt, bliver længere... :)
I weekenden, hvor I gerne vil besøge familie, venner osv. og kan mærke, at hun har svært ved helt at holde dagen igennem, men hvor I samtidig også fornemmer, at det ikke fungerer, hvis hun sover til middag - kan det være en god idé, hvis I en overgang kan lade hende sove lidt længere om morgenen. Vågner hun af sig selv tidligt morgen, så er det naturligvis sådan, men hvis hun ikke vågner af sig selv så prøv om I kan undgå at vække hende og lad ...
... hende sove lidt længere.
Samtidig vil det, at hun netop vågner af sig selv ofte også gøre en forskel i forhold til hendes overskud. Hvis hun kan sove lidt længere og vågne af sig selv, så vil hun have lettere ved at klare dagen, end hvis hun vækkes om morgenen.
Det er også altid en god idé at tilbyde hende et middagshvil - det betyder, at hun ikke behøver sove, men blot kan lægge sig og slappe af. I kan sidde hos hende, læse en historie højt eller lignende - og hun får på den måde slappet lidt af i kroppen. Det giver en pause fra dagens aktiviteter og uro.
I kan lægge hende i seng eller tilbyde hende at ligge på sofaen eller på en madras på gulvet. Det afhænger helt af, hvad I fornemmer vil passe bedst hos jer. Hvilestedet bør være uden tv og legetøj, der kan virke forstyrrende - det er vigtigt, at hun kobler af. Nogle børn har dog glæde af lidt afslappende musik.
En hvilesnack i form af lidt frugt, en grovbolle, en råkost eller lignende kan være en god idé som del af hvileritualet. fysisk nærhed, - at I lægger jer sammen med hende eller at I sidder hos hende, holder i hånden eller lignende - måske giver hende lidt massage, gennemgår kroppen og får arme, ben, fingre, tæer til at slappe af en for en kan være rigtig dejligt og give en god ro. Sæt tid på - så hun ved, hvornår hviletiden stopper. Og ender hun med at falde i søvn - ja så havde hun brug for luren, men sover hun ikke, så er det helt fint, så var det godt, at hun lige lå og fik slappet lidt af i kroppen:)
Jeg håber, at I kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat og dejligt at høre, at det går stille og roligt fremad med graviditeten:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.