Svar: Tilpasning af dagsrytme i forhold til sommertid
Kære mor
Tak for dit brev :)
Du kan sagtens vælge at lade din datter have den rytme, som hun har nu. Om hun starter dagen kl 7 eller kl 8 betyder ikke noget for hendes søvn, så er hele rytmen blot rykket en time, og hvis hun og du trives med dette, så er det fint - man skal som udgangspunkt ikke ændre noget, der fungerer :)
Men, hvis din datter f.eks. skal starte dagen kl 7 (og klokken nu viser 8) fordi hun snart skal i dagpleje eller vuggestue, og hun skal have en rytme, som passer med den nye hverdag, så er det naturligvis rigtig fint, at du hjælper hende med at få rytmen til at passe.
Det vil være rigtig godt, at du gør det med små skridt - det betyder, at du ændrer med rytmen et kvarter af gangen. I stedet for at hun står op kl 08, så kan du vække hende kl 7.45, derefter 7.30, 7.15 og til sidst kl 07, hvis det er jeres stå op tidspunkt. På samme måde skal du så rykke hendes puttetidspunkter for formiddagslur og middagslur, så det gradvist rykkes frem med ca. 15 minutter af gangen.
Nogle gange kan det være nødvendigt også at ændre på spisetidspunkterne, andre gange ligger disse fast, og det er så kun søvnen, som du skal ændre på.
Nogle børn kan uden ...
... problemer rykke deres rytme fra dag til dag, andre børn har brug for flere dage til det. Det betyder, at du f.eks. kan være nødt til at holde fast i et stå op tidspunkt, der hedder 7.30 i måske 3 dage, før du kan flytte tidspunktet yderligere frem og starte dagen kl 07.15. Holde fast i dette tidspunkt i nogle dage og så rykke frem igen. Og som sagt det samme med tidspunkterne resten af dagen.
Med den alder din datter har, vil det ofte også være sådan, at hun begynder at sove lidt mindre om dagen og måske begynder at protestere lidt mod dagssøvnen. Det betyder, at hun godt kan have brug for at blive puttet lidt senere eller måske pludselig sover kortere tid - måske plejer hun at sove 1.5 time om formiddagen og lige pludselig sover hun måske kun 45-60 minutter. Det hænger sammen med hendes alder og udvikling, og det vil naturligt igen spille ind på dagens rytme. Derfor er du nødt til at være lidt fleksibel. Hvis du lader udgangspunktet være et fast stå op tidspunkt, så er det dog en god idé - Hvis I starter dagen til samme tid hver dag, så er det lettere at få resten af dagen til at følge med.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!