Annonce

Annonce

Svar: Overgang fra slyngvugge til tremmeseng


7. marts 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jannie

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har kunne bruge mine tidligere råd:)

Det lyder rigtig fint, at I nu forsøger at få jeres dreng vænnet til at sove i tremmesengen. Han er en fysisk stor dreng, og han viser også behov for at kunne skifte stilling under søvn. Det kan han naturligt i tremmesengen.

Det lyder også super fint, at I starter med at putte ham i slyngevuggen og så flytter ham over i tremmsengen efter flasken sen aften. Det er netop ofte en god idé ikke at ændre på alt med det samme, men at skabe nye rutiner med små skridt af gangen. Derfor er det fint at han starter i slyngevuggen og flyttes til tremmesengen.

Det kan derudover være en rigtig god idé, hvis I kunne begynde at indføre lidt beroligende lyde, små ord, en lille sang eller lignende som I bruger, hver gang han skal sove. Lige nu er han afhængig af at blive vugget og holdt i bevægelse, og det er svært at lade følge med over i tremmesengen, selvom I faktisk godt kan sætte bedrockers på benene, så den også kan bevæges:) Dog er det bedre, hvis I kan lære ham at sove, uden at han skal vugges igen og igen. Og her kan de beroligende lyde tage over. Hvis han vænnes til at falde til ro til en bestemt sang, en spilledåse du tænker, et stille "sshh-sshh" osv. så kan dette følge med over i tremmesengen og er dermed det genkendelige og trygge for ham.

En putteklud der følger med fra jeres favn, kan også være en idé. At putte ham i en voksipose, slee-bee, drømmepose eller lignende er også en mulighed. Den vil hjælpe ham til at føle sig puttet og svøbt og dermed give lidt samme fornemmelse, som når han ligger i slyngevuggen. Han vil føle sig omsluttet... I skal her naturligvis tilpasse hans tøj, så han ikke får det for varmt. Soveposen kan i første omgang bruges sen aften, han skiftes, puttes i sovepose, får sin flaske og ...


Annonce

... sover i sin tremmeseng. Og stille og roligt hen af vejen kan han så puttes i soveposen med det samme og puttes direkte i tremmesengen.

Det vil være rigtig godt, hvis I om dagen kunne prøve at indføre nogle af de nye rutiner. Det er lettere om dagen, hvor I selv er mere friske og har overskud til det. Og når det fungerer om dagen, så kan det overføres til om aftenen. I kan altså med fordel prøve at putte ham i sovepose, i barnevogn, i tremmeseng i dagtimerne...

Det kan også nogle gange være en idé at hænge slyngevuggen op, der hvor tremmesengen står. Så rummet, lydende, lyset, skyggerne osv. er det samme og dermed noget barnet kender - det er igen genkendeligt og trygt at være i rummet, selvom barnet puttes i en anden seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så handler det meget om, at I skal begynde at vugge ham mindre og mindre, så han lærer at han ikke behøver være i bevægelse hele tiden for at kunne sove. Når I putter ham og vugger ham, så prøv derfor at holde vuggen stille, når han er stille. Hvis han begynder at klynke, så vugger I ham igen, men lige så snart han er stille, så holdes vuggen stille. Når han atter klynker, vugger I igen, atter stille, I holder vuggen stille. Ved at gøre det på denne måde, så kan han stille og roligt lære at være i vuggen og ligge stille, kikke osv. uden at han behøver være i bevægelse og dermed lære at overgive sig til søvnen uden at skulle vugges.

Når han kan falde i søvn med lyde, beroligende ord og uden at være i bevægelse, så kan I putte ham direkte i tremmesengen - og har I som nu forsøgt med tremmesengen allerede fra midnat, så tænker jeg, at det nok skal lykkes:) Stå ved ham, lad ham mærke at du er der, hold hænderne på ham, så han mærker nærheden og hele tiden føler sig helt tryg.

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce