Svar: Samsovning for søskende
Kære mor til tre
Tak for dit brev :)
Det lyder umiddelbart som en god idé, at lade jeres børn sove sammen. Rigtig mange børn har glæde af dette, og når storebror selv ytrer ønske om, at det kunne han godt tænke sig, så synes jeg bestemt, at det kan være et forsøg værd.
Hos jer, vil det dog sandsynligvis kræve lidt ændringer før det rigtigt kan lade sig gøre, men umiddelbart tænker jeg, at det vil være fint at arbejde på - og så kan far også komme tilbage til soveværelset igen! :)
Storebror falder fint i søvn og sover rigtig godt. Han er glad for sin seng, sit værelse og er helt tryg ved at sove. Han vil gerne sove med sine mindre søskende, han har en alder nu, hvor han sandsynligvis synes, at det er mere fair, hvis børnene sover sammen, og de voksne sover sammen. At han sover alene, oplever han nok lidt uretfærdigt. Derudover synes han sandsynligvis, at det også kunne være hyggeligt at sove med "de to små". Det kan godt være, at han i begyndelsen vil blive forstyrret om natten, fordi de to yngre sover mere uroligt og vågner mere - men ofte vil I med lidt beroligende ord f.eks. "jeg er her, sov du bare videre" kunne berolige ham, og han vil komme fint videre i søvnen. Han vil lære deres natlige støj at kende og fint kunne sove igennem det.
Lillebror falder også fint i søvn i egen seng. Han har lidt svært ved at overgive sig til søvnen og han har brug for at far nusser/vugger ham lidt, men han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove, og det går umiddelbart fint. Han bliver ikke ammet om natten, det er lidt svært at overgive sig til søvnen, men når han sover, så sover han rimelig godt. Nogle gange tager far ham over til sig, men det lyder som om, at han godt kan flyttes tilbage til egen seng. At flytte ham ind til storebror tænker jeg derfor også vil være nogenlunde til. Far skal gøre det samme, som han allerede gør - eneste forskel er, at lillebror puttes i et andet værelse. Sengen, putteritualet osv. skal være som det plejer at være, så alt er så genkendeligt og trygt som muligt. Dog skal I måske nu begynde at indføre godnathistorie.
Og så er der lillesøster. Hun er meget afhængig af dig, for at sove. Hun er afhængig af din favn og din nærhed har brug for at ligge tæt med dig. Og hun er også afhængig af brystet og dier hyppigt hele natten igennem og det lyder også som om, at hun er afhængig af sutten og afhængig af, at du kommer den i munden på hende flere gange om natten. Det vil derfor være rigtig godt, at du nu forsøger at gøre din datter mindre afhængig af dig, når hun sover. Det vil sige, at hun skal lære at sove, uden at hun behøver være tæt i din favn og at hun også skal lære at sove, uden at hun har brystet eller sutten i munden. Når hun kan dette, vil hun naturligt kunne flytte ind på værelset sammen med sine to brødre.
De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at have glæde af en puttebamse, sutteklud eller lignende. Det er først i denne alder, at de bevidst begynder at bruge den og hvor den kan fungere som substitut for mor og far. Det er praktisk, fordi barnet så kan have den med sig og putte sig med den, uanset om man skal sove hjemme eller ude. Samtidig har klud og bamse den fordel, at det er barnet selv som styrer behovet. Dine børn kan nulre næse, putte sig med den osv. når de har brug for det - og ikke styret efter, ...
... hvornår du synes det er passende. Kluden og/eller bamsen skal følge dem fast hele dagen, den skal være der, når de sover, når de er trætte, kede af det, når I kører tur osv. Så det bliver en fast følgesvend.
På samme måde kan en godnathistorie introduceres i denne alder og dermed et nyt rital, hvor du ammer, putter børnene i seng, putter dem med klud, bamse, kærtegn osv. og så sætter dig og læser historie, viser dem billeder og evt. synger en sang og på den måde hjælper dem med at falde i søvn. På den måde kan du faktisk putte dem alle tre samtidig. Den ældste vil naturligt have behov for en anden type historie end de yngste, men ofte vil de yngste nyde at ligge og lytte til rytmen i din stemme, mere end den egentlige historie har betydning. Og så vil de naturligt også, i takt med at de bliver ældre, have stor glæde af at du taler dagen igennem med dem eller måske digter små historier, der handler om dem selv. De synes de fleste børn er rigtig sjovt og det kan alle tre få glæde af at ligge og lytte til, før de skal sove.
Så det kan godt lade sig gøre at indføre et ritual, som hjælper dem alle tre med at sove, ligesom de kan have stor glæde af at sove sammen. Men det kræver, at du lærer dem (især lillesøster) at forbinde sin seng med stedet, hvor hun falder i søvn, så hun er tryg ved dette. Ligesom du bør indføre et ritual, som de alle tre kan puttes med og have glæde af fremover. Ritualet overføres så til samsovningen på fælles værelse:)
Nogle vælger at bygge en stor seng, hvor alle børn kan ligge sammen. Andre vælger at give hvert barn hver sin seng, atter andre vælger en køjesengsløsning.
Vælger du en stor seng, så kan det være en fordel at vælge en seng med en sengeramme, som sikrer, at de ikke lige kan trille ud over kanten og falde på gulvet. En boxmadras på ben vil de f.eks. hurtigt kunne trille ned af. Det har naturligt også noget at sige, hvordan sengen kan stå placeret på værelset, om den er skubbet helt op i et hjørne, så der er væk på flere sider osv. Ligesom de også spiller ind, hvor uroligt de alle tre ligger. Nogen vælger faktisk en stor madras på gulvet en overgang, hvor mor/far også kan være...
De fleste børn er dog 2.5 år, før de begynder at have brug for en åben seng, så du kan også vælge at bibeholde tremmesengene til de yngste. Lillebror sover jo allerede i egen seng, men lillesøster skal så lære at sove i den.
En juniorseng til dem hver kan også være en idé. Den har ofte en sengehest, som sikrer, at de ikke lige kan trille ud af sengen - igen skiftes ofte først til juniorseng fra 2.5 års alderen og op...
Og så er der jo køjesengen, som mange vælger, når børnene skal sove sammen. Det sparer plads at lægge børnene op i højde - MEN de fleste børn bryder sig faktisk ikke om det før de når op omkring skolealderen. Det virker sejt med den øverste køje, rutsjebane, hule osv. i sengen, men når man når til aften/nat, så vil barnet gerne være i gulvhøjde og vil gerne kunne kravle ud af sengen uden at være bange for at falde ned. Måske storebror vil synes om det, han har alderen til at kunne synes det er okay - men det er du nødt til at spørge ham om... og du fortæller også, at han sover uroligt, hvis han en sjælden gang sover hos dig.
Så hvordan I praktisk vil indrette jer, må du prøve at vurdere. Jeg håber dog, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!