Svar: Afslutning på overgangsperioden/udtrapning af modermælkserstatning
Kære førstegangs mor
Tak for dit brev :)
Nogle børn vil selv trappe ud af flaskerne, men de fleste børn gør det ikke af sig selv. Her er du nødt til at trappe mængden af mælk ned og øge indtaget af skemad og rigtig mad. Nogle gange ender børn med at drikke så meget mælk, at man taler om mælkedrankere - det er når barnet drikker så meget mælk, at det ikke har appetit til anden og mere sufficient mad. Står det på for længe, kan barnet begynde at mangle næringsstoffer, fordi kosten er for ensidig.
Du skriver, at din datter ikke spiser grød og det kan naturligt godt spille ind på hendes efterspørgsel af modermælkserstatning. Grød mætter jo normalt rigtig godt i maven og hvis hun ikke føler sig rigtig mæt, ja så vil hendes lyst til mælk naturligt være større. Det er generelt en god idé at tilbyde en godnatgrød, som en fast del af putteritualet, med den alder din datter har nu - den mætter hende nemlig ekstra til natten, så mælkemængden naturligt kan blive skruet ned. Men hvis hun nægter grød, så er det jo sådan... Kan du ikke prøve med havregryn med lidt mme på i stedet? Du kan også tilbyde hende en moset banan før hun skal sove...
Du kan naturligvis også prøve at give vælling aften og sen aften. Vælling mætter mere end modermælkserstatning og det tæller med i mælkeregnskabet. I stedet for mme kl 19.30 og kl 23.30 kan du godt prøve at give vælling. Vælling er i princippet det samme som en tynd grød og det kan måske godt mætte hende så du kan få skåret mængden af mme i flasken tidlig morgen ned.
Det vil være rigtig godt, hvis det netop er det, du forsøger. Altså giver hende mindre og mindre i flasken tidlig morgen. Fjerne bare 10 ml af gangen, så det sker ganske gradvist og så hun stille og roligt vænnes til, at hun ikke behøver så stor en flaske om natten. Samtidig med at du skærer mælkemængden ned tidlig morgen skal du så berolige hende med dine hænder, nærhed osv. så hun får en ny måde at finde ...
... roen på og hjælpes videre i søvnen på. Og netop dine hænder, kærtegn osv. skal så gerne hjælpe hende fremover.
Du må også gerne prøve at introducere en putteklud hos hende nu, du skal dog ikke regne med at hun vil bruge denne bevidst før hun er mellem 12-18 måneder gammel, men den kan godt introduceres nu. Den vil så kunne hjælpe hende efter 1 års alderen, ligesom du til den tid også kan putte hende med en bamse, slaskedukke eller hvad hun nu kan synes om, - noget som på sigt vil fungere som substitut for dig og far, når hun skal passes ude.
Det vil være fint, hvis din datter lige nu får 3 flasker i døgnet (ca 500 ml), og når hun bliver 10 måneder, vil det være rigtig fint, hvis hun får 2 flasker (ca 400 ml) - det kan være mme eller vælling. Når hun bliver et år, bør hun trappe yderligere ud, så hun "kun" får 1 flaske og stille og roligt trappes denne så også ud, og i stedet hjælpes hun til at sove med lidt mme af en kop, banan, får børstet tænder, puttes til natten med godnathistorie, sang, putteklud, bamse osv. Hvis hun har spist og drukket godt dagen igennem, så bør hun til den tid ikke længere have behov for væske om natten. Er hun nogle gange tørstig, kan hun naturligvis blive tilbudt lidt vand, men det bør være små mængder. Det er ikke meningen, at hun skal drikke ligeså meget vand om natten, som hun drikker mælk nu...
Hvis hun er sulten eller tørstig om dagen, skal du naturligvis sikre hende mad og væske her. Hun skal altid have mad, når hun beder om mad (om dagen). Det er vigtigt at lytte til dette, fordi det er hendes begyndende indre fornemmelse af mæthed og sult, og det er vigtigt, at hun får denne fornemmelse. Du bør ikke begynde at give hende morgenmad kl 05, da du så risikerer at hun vil vågne op her fordi hun netop er sulten. Det er derfor godt at holde fast i at morgenmaden først serveres omkring kl 07, eller hvad rytme I nu har.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre