Annonce

Annonce

Svar: Hvordan får jeg min datter til selv at falde i søvn igen om natten


28. februar 2016

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at det går stille og roligt fremad hos jer. I har fået skruet ned for amningerne og hun lyder til at begynde at sove bedre og mere sammenhængende. Det er rigtig godt.

Det er normalt at jeres datter kan vågne op om natten. Hun er i separationsfasen, og det betyder, at hun lige nu øver sig på bevæge sig væk fra jer og samtidig også derfor har ekstra meget behov for fysisk kontakt. Hun har brug for at se jer, for at vide, at hun ikke er forladt. I denne alder vil hun have rigtig meget behov for at vide, at I er der, at I ikke forsvinder fra hende, og hun kan godt virke mere pylret og krævende i forhold til kontakt - både i løbet af dagen, hvor hun f.eks. kan blive ked af det, hvis I går ud i køkkenet og lader hende være alene i stuen - men også om aftenen, især når hun skal sove.

Hun er sandsynligvis rigtig godt igang motorisk. Hun øver sig i at kravle, rejse sig ved tingene og bevæger sig mere og mere ud i verden på egen hånd. Hun øver sig motorisk om dagen, når hun er vågen. Og hun øver sig også om natten, når hun sover. Det er let for hende f.eks. at trække sig op ved tremmerne, det er en god øveplads, men hun er også urolig, fordi hun har en rastløshed i kroppen. Det er svært for hende at ligge stille, det er svært at slappe af i kroppen. Det betyder, at hun kan have svært ved at overgive sig til søvnen og at hun også kan have svært ved at sove roligt, når hun endelig sover. I oplever måske, at hun lægger sig op på alle fire, rokker frem og tilbage, og hun kan ikke selv finde ud af at blive lagt ned igen - hun græder frustreret og har brug for jeres hjælp.

Jo mere hun øver sig om dagen, jo bedre bliver hun til det og jo mere hun mestrer det og øver sig om dagen, jo mere ro vil der efterhånden komme på hende om aftenen og om natten. Men lige nu, vil hun naturligt have en stor motorisk uro dag, aften og nat ...

Hun vil naturligt også drømme rigtig meget i denne periode. Hun kan vågne om natten, klynke, græde, nogle gange faktisk også ligge og snakke i søvne eller ligge og grine - alt sammen fordi hun bearbejder dagens oplevelser og altså drømmer rigtig meget. I skal derfor prøve at vurdere, hvad det er for lyde hun har om natten - og hvilke lyde I skal reagere på.

Det kan her være en fordel, at I nu putter hende i seng på eget værelse, fordi I måske ikke reagerer helt så hurtigt, når I sover væk fra hinanden. Det giver hende mulighed for at drømme, sige en masse lyde osv. men selv få lov til at finde videre i søvnen - drømmer hun voldsomt, bliver hun ked af det, så kan I ...


Annonce

... naturligvis høre det og skal naturligvis reagere på det. Hvis hun er ked af det, så skal I gå ind til hende, tage hende op og trøste og berolige hende og så putte hende igen, når hun atter virker parat. Men lige nu skal I altså prøve at vurdere, hvad hendes behov er.

Nogle gange vil hun naturligt have brug for hjælp til stillingskift, fordi hun ikke mestrer at få sig lagt rigtigt i sengen, fordi hun får sparket dynen af og ikke selv kan tage den på osv. og det er helt okay, at I nogle gange hjælper hende med dette. Hun lærer det som sagt med tiden. Men, I skal være meget opmærksomme på sutten.

Vanebetinget afbrudt søvn opstår, når vi forældre (ofte i bedste mening) kommer til at give vores børn en vane, som gør barnet afhængig af os om natten. Og det er ofte sutten. De er vigtigt at skelne imellem hvad der giver vanebetinget afbrudt søvn og hvad der ikke gør ...

Det er helt naturligt at sutten ryger ud af munden på hende, når hun sover, og hvis du per automatik kommer den i munden på hende hver gang, hun har sine små opvågninger, så er det, at det på sigt kan give jer problemer, fordi hun så lærer ikke at kunne sove uden sin sut og bliver afhængig af, at du kommer den i munden på hende igen og igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er ikke på samme måde problematisk at hjælpe hende med at skifte stillling, for hun lærer dette i takt med at hun motorisk bliver stærkere og hendes behov for din hjælp bliver således mindre og mindre. Men at finde sutten er rigtig svært!

Derfor vil det være rigtig godt, at du/I forsøger at hjælpe hende videre i søvnen om natten, uden at hun får sutten i munden hver gang, så hun lærer at sove uden denne afhængighed. Og hvis hun kun kan sove med sin sut, så vil det være rigtig godt, hvis I kan lære hende at finde sutten selv.

For at lære hende dette, så er I nødt til at starte om dagen. Giv hende sutte i hånden og lade hende selv føre den til munden, eller læg sutten på bordet og lad hende øve sig i at vende den rigtigt og putte den i munden. Når hun kan det om dagen, så kan I begynde at øve det om natten. I kan fylde ekstra sutter i sengen, trække en stofble igennem suttens ring og på den måde hjælpe hende til at søge efter en sut og igen selv komme den i munden - så I ikke yder denne service, men lærer hende at klare det selv. Allerbedst er det dog, hvis I helt kan undvære sutten om natten. Hun må gerne få den, når hun skal sove, men ryger den ud af munden er det naturligt og den skal ikke per automatik puttes i munden igen:)

Jeg håber, I kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce