Annonce

Annonce

Svar: Den første grød og dagssøvn


26. februar 2016

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Babys mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din lille dreng :)

Det lyder som om, at I efterhånden har fundet en god rytme, og det lyder super fint med 3 lure dagligt, hvoraf de to af lurene er lidt længere lure. Det er også helt okay, at I står parat og trille barnevognen lidt, når I fornemmer at han efter ca. 40 minutter er ved at vågne op. I hjælper ham videre i søvnen på denne måde og han har tydeligt brug for sin søvn og de længere lure, og det er helt okay, at I lige nu må gøre det sådan.

MEN, jeg tænker, at du dog har ret i, at der godt kan være en sammenhæng mellem, at jeres dreng får flaske i jeres favn og flyttes sovende til sin barnevogn. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan prøve at flytte ham lige før han sover helt, så han lige når at registrere, at han ligger i sin vogn. Det lyder dog svært hos jer, da han ofte spiser flasken i søvne og derfor er det et forsøg værd, at du nogle gange prøver at tilbyde flasken, der hvor han skal sove, så han netop falder i søvn der og ikke i favnen. Du fortæller, at I har prøvet det før, men uden større held, der sker ikke noget ved at prøve igen og se hvordan han reagerer på det nu.

Det lyder ikke som om, at du gør noget forkert - det lyder meget fint og omsorgsfuldt, det du fortæller. Jeres dreng har en alder lige nu, hvor han vil have tendens til at powernappe, ligesom han kan have svært ved at overgive sig til søvnen. Hans alder gør også at han kan virke lidt mere tryghedssøgende. Han er meget mere opmærksom på verden og hvad der sker omkring jer og det gør, at han lige nu godt kan have behov for at være lidt mere i favn, være lidt mere på dit skød - og det er rigtig dejligt at læse, at du fornemmer netop dette behov, svøber ham, beroliger med dine hænder osv.:)

Jeres dreng er fysisk stor og har naturligt behov for meget mælk og også skemad. Det lyder som om, at I har ramt det rigtige tidspunkt at starte med smagsprøverne - han er mentalt klar, men hans mave er naturligt stadig lidt umoden. Det er ...


Annonce

... derfor rigtig godt, at du holder mængden af skemad nede på max ½ dl af gangen og sammen med dette må du meget gerne tilbyde ham vand af kop. Derudover må du godt give ham lidt frugtmos, fordi det kan være med til at sætte lidt gang i maven f.eks. sveskemos, blandet sveske og æblemos, blommemos eller lignende. Du kan købe det færdiglavet eller du kan lave det selv.

Prøv også at variere mellem hirsegrød, majsgrød, risgrød, boghvedegrød osv. så han får lidt forskellige grødtyper og hans mave får lidt forskelligt at arbejde med - og start også gerne op med lidt grøntsagsmos. Prøv i første omgang med lidt ren gulerodsmos og prøv så at blande lidt andre grøntsager i hen af vejen f.eks. kartoffel, blomkål, squash, broccoli. Igen meget små mængder af gangen, så hans mave har mulighed for at følge med. Og stadig vand af kop sammen med.

Hvis han fortsat får hård mave, så kan det være nødvendigt at tilbyde ham lidt laktulose. Nogle børn har brug for det en overgang og kan så trappe hurtigt ud af det igen. Han må få 1 ml pr kg han vejer i døgnet og det virker ofte bedst, hvis du giver det morgen og aften. Da han vejer 9 kg, kan han i princippet få 4.5 ml morgen og aften. Du kan prøve at starte op med 2 ml og se, hvordan hans mave så reagerer på det. Laktulose gør afføringen blød, så det bliver lettere for ham at komme af med. Får han tynd mave, så skal der skrues ned i mængden af laktulose.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du kan naturligvis også vælge at holde en pause med skemaden i nogle dage, for at se om det vil gøre en forskel, men jeg synes ikke umiddelbart pausen skal være for lang. Han lyder umiddelbart parat og du fortæller jo, at han øger sit mælkeindtag, så det lyder som om, at han har brug for noget som kan mætte ham lidt mere på sigt...

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce