Svar: Overvægtig baby 9 mdr - Mad og søvnrytme
Kære Astrid
Tak for din dagsplan :)
Jeg synes det ser super fint ud og meget aldersvarende. Du tilbyder din dreng variation af forskellige fødevarer - han får grød, grøntsagsmos, kød, fisk, pasta, ris, kogte grøntsager i stykker, ligesom han også får frugt, bær og brød. Det er alt sammen super!
Du varierer også mellem mme og vand af kop, som drikkelse. Det er også rigtig godt. Det er vigtigt, at han lærer at drikke vand. Det er super flot, at han er i stand til at klare sig uden flaske fra kl 19 - det er der ikke ret mange børn i hans alder, der kan - og det er jeg sikker på, at mange vil misunde dig. Du må meget gerne holde fast i dette, det er rigtig fint, at han får to flasker i døgnet - før middagslur og før putningen om aftenen. Ialt får han 450 ml mme her og det er tilstrækkeligt til at dække hans behov for jern. Derudover tilbyder du så lidt mme af kop før han puttes om formiddagen og bruger også lidt mme i hans grød om morgenen - jeg synes det lyder super fint!
Jeg er helt enig i, at du skal komme lidt smør eller andet fedtstof på hans boller og rugbrød, så han ikke skal spise det tørt, men det er fint, at du skraber det - han behøver ikke "tandsmør".
Han må også meget gerne få sovs om aftenen - det kan være en måde at sikre ham lidt fedtstof på og variere mellem de forskellige typer af fedtstof, uden at du på den måde energiberiger hans mad ved at tilsætte ekstra fedt. Lad hans mad tage udgangspunkt i den mad, som I voksne selv spiser. ...
...
Vælg også de fede fisketyper som makrel, hellefisk, laks, sild, ørred - så han får naturlige fedstoffer den vej igennem. Også avokado indeholder "sundt fedt" og den kan fint bruges som smørbart pålæg.
Jeg mener som udgangspunkt ikke at små børn skal sættes på kur og med den alder jeres dreng har, så vil han motorisk naturligt være rigtig godt igang og være meget aktiv. Det er vigtigt, at hans behov for energi bliver tilstrækkeligt dækket og han må ikke gå rundt og være sulten.
Hvis du er i tvivl om hans behov, så tænker jeg (som nævnt i mit tidligere svar), at det vil være rigtig godt, at drøfter overvægt/vægttab med jeres læge og evt. får henvisning til en diætist, hvis der skal ske yderligere ændringer. Dagsplanen som du sender i dag, ser dog umiddelbart rigtig fin ud og det ser ikke ud som om, at jeres lille dreng mangler noget:)
Med hensyn til to eller tre lure, så vil det, at han starter dagen tidligt og derfor er nødt til at sove sin formiddagslur tidligt ofte gøre, at han ikke kan klare sig igennem eftermiddagen uden en lille ekstra lur - og det er helt okay. Hvordan det går i vuggestuen, må I se til den tid. Måske vil han blive så overvældet og træt af alle de nye input, at han vil begynde at sove en længere formiddagslur og derfor sove sin middagslur senere - og dermed kunne springe den 3. lur over - det må tiden vise. Lige nu skal du gøre det, som du fornemmer fungerer bedst for både ham og dig:)
Håber du kan bruge dette lidt videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...