Svar: Amme hele tiden
Kære Annette
Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige - og velkommen til:)
Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Du har fuldstændig ret, når du skriver, at du tænker at jeres svampeinfektion kan spille ind. Svamp kan påvirke hendes suttelyst, det kan påvirke din nedløbsrefleks, det kan nedsætte din mælkedannelse, det kan give smerter hos både dig og hende... og det er rigtig vigtigt, at det bliver behandlet.
Du fortæller, at du bruger danskvand, og du fortæller også, at du er i gang med behandling med creme - det er vigtigt, at du både behandler dig selv og din datter, ellers vil I blive ved med at smitte hinanden.
Hvis cremebehandlingen ikke virker tilstrækkeligt, så kan I blive behandlet med Fluconazol (Diflucan). Det findes i kapselfom og som pulver, der i en afmålt mængde skal opløses i vand. Du kan få medicinen og en smule vil gå via mælken over til din datter - med en daglig dosis på 200 mg, vil man hos nogle børn opleve, at de har effekt af behandlingen via modermælken evt. suppleret med gel i munden. MEN ofte vil den mængde, der flyder fra dig og over i din datter ikke være tilstrækkelig, og man kan så vælge at behandle hende.
Det vil være rigtig godt, at du i løbet af dagen skifter mellem forskellige ammestillinger, fordi hun stimulerer og tømmer dit bryst forskelligt alt efter, hvordan hun bliver lagt til. Det er også godt og vigtigt, at du sikrer dig, at hun spiser godt fra et bryst af gangen, før du tilbyder hende modsatte bryst. Det vil f.eks. være rigtig godt, at du starter med at amme hende fra det ene bryst f.eks. i den traditionelle stilling. Når hun så slipper dette, har brug for en lille pause, skal bøvse eller lignede, så tager du hende op, lader hende komme af med bøvsen og så lægger du hende til samme bryst igen, men nu i tvillingestillingen. På den måde kan du sikre dig, at hun får tømt brystet rigtig godt og får den mættende mælk med ud:)
Hvis hun spiser rigtig godt fra et bryst, må du også meget gerne tilbyde hende modsatte bryst. Nogle gange vil hun også tømme dette, andre gange vil hun tage toppen og det er også helt okay, så starter du blot med at lægge hende til ved dette bryst næste gang du ammer, så hun får tømt dette bryst godt.
Du må meget gerne tilbyde hende en sut - giv hende sutten efter amning, så hun får den til at falde i søvn på. Når hun er færdig med at spise og skal puttes fra din favn og ned, hvor hun skal sove, så kan du give hende en sut. Her i begyndelsen skal du hjælpe hende med at holde den i munden, støtte sutten lidt med dine hænder og hjælpe hende til ro. En stofble, som du har forsøgt, er en god idé til at støtte sutten, men hun kan stadig meget let få den skubbet ud af munden - med tiden kan hun lære at holde bedre fast på den:) Det er ikke for sent at lære at bruge sut - du må gerne prøve. Måske skal du prøve med en anden type, en fladere, rundere, større eller mindre model for at se om hun bedre vil kunne holde fast på den. Der er stor forskel på sutter, deres materiale og elasticitet.
Du skriver, at du føler dig hæmmet af amning, - helt fair - din datter er fuldt ud afhængig af dig, når du ammer, og derfor vil du ikke kunne gå fra hende og ikke være væk i mere end måske 1 time... Din datter skal som udgangspunkt ammes til hun er 1 år. Du vil naturligvis godt kunne lade hende passe et par timer eller lidt mere i takt med at hun bliver ældre, begynder at kunne få skemad, drikke vand af kop osv. Men hvis du allerede nu ved, at du har brug ...
... for tid for dig selv og du ikke vil være afhængig af at skulle være hjemme fordi hun skal ammes, så er det en overvejelse værd om du vil give flaske...
Jo ældre hun er, jo mere vil hun naturligt foretrække brystet og afvise en flaske. Hvis du derfor allerede nu ved, at du ikke vil amme hende fuldt, til hun er 1 år, eller du vil, at andre skal kunne passe hende, far skal kunne tage over osv. så vil det være en god idé ikke at vente for længe med at introducere en flaske...
Det er helt naturligt, at hun om aftenen ligger ved brystet mere eller mindre hele tiden. Det er sådan, at din mælk om aftenen er mere koncentreret. Det er ikke så meget mælk sidst på dagen, og når hun dier hyppigt, så får hun derfor små mængder koncentreret mælk. Det giver ekstra mæthed - det er smart, at kroppen er skruet sådan sammen, for det er netop de små hyppige tåre af koncentreret mælk om aftenen der gør, at hun er i stand til at tage et længere søvnstræk først på natten - så du også har mulighed for at få lidt nattesøvn:)
Det lyder som om, at hun er meget i din favn - og det er rigtig dejligt, det må hun naturligvis meget gerne være. Den tætte og nære kontakt er vigtig og også rigtig god for din amning. Men jeg forstår naturligvis godt, hvis du har brug for også at kunne lave lidt praktisk eller nogle gange have hænderne fri, så du kan komme i bad, spise lidt mad osv.:)
Du må rigtig gerne forsøge at putte hende fra din favn og lære hende at sove i liften, i tremmesengen eller i barnevognen. Hun bør ammes før hun puttes, så mælk indgår som en fast del af hendes putteritual. Når hun så er færdig med at amme, så prøver du at erstatte brystet med en sut.
Det kan være en god idé at du skifter hende, svøber hende i et klæde og derefter ammer hende og putter hende. Det at være svøbt vil give hende fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af dine arme, og det vil således gøre skiftet fra favn og ned i lift eller seng mindre voldsomt for hende.
Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun er stadig svøbt og hun har sin sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.
Puttes hun i liften så sving liften stille og roligt frem og tilbage, lul hende i søvn med lidt vuggende bevægelser, det er helt okay med den alder hun har :) På den måde kan du lære hende at sove uden, at hun behøver være i dine arme.
Samtidig kan det også give en lidt længere søvn, for når hun ligger hos dig, så kan hun også dufte din mælk og tror måske derfor, at hun skal die hele tiden. Når hun ligger for sig selv eller måske ligger i fars favn, så er der ikke nogen mælkeduft der forstyrrer og det kan derfor gøre, at hun bedre kan finde ro og sove:)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget at købe min bog "Helens bog om Amning & Flaske". I den finder du råd om amning, ammestillinger, ammeproblemer osv. Og beslutter du dig for et tidspunkt for at tilbyde flaske, så kan du også læse om dette, modermælkserstatning, flaskestillinger, flaskeproblemer osv.
Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jer videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor