Annonce

Annonce

Svar: Det der med mad


4. januar 2016

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor til lille A

Tak for dit brev :)

Den døgnrytme I har, ser rigtig fin ud for en pige på 6 måneder. Det lyder helt alderssvarende med to lure dagligt og da hun står sent op, så er det naturligt, at lurene ligger sent og at eftermiddagsluren bliver meget kort. Samlet sover hun rigtig godt og mangler ikke søvn.

Når hun skal i dagpleje til maj, så vil hun være 9-10 måneder gammel og det betyder, at der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med hende. For det første vil hun i den alder ofte kunne være vågen i længere tid af gangen, hun vil ofte også bruge sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt. Hun begynder at kravle, rejser sig ved tingene og får en masse nye stimuli. Hun kommer i separationsfasen osv. Der sker meget og det vil alt sammen have betydning for hendes rytme og hendes søvn. Det er derfor ikke alt, som du kan forberede dig på, nogle ting sker mere eller mindre af sig selv:)

Lige nu lyder det som om, at det fungerer rigtig godt, at I først stå op omkring kl 8.15 og det er rigtig dejligt. I takt med at hun begynder at skulle passes, kan det dog være en god idé at du vækker hende om morgenen, hvis ikke hun begynder at vågne af sig selv. Simpelthen for stille og roligt at vænne hende til at dagen starter tidligere - hvis den altså gør det, når hun skal afleveres i dagpleje. Hvis hun ikke behøver blive afleveret før op af formiddagen, så må du gerne lade hende bibeholde den nuværende rytme, men jeg går ud fra, at hun måske skal være i dagplejen senest kl 7.30-08, når du nu spørger....:)

Når hun begynder at komme tidligere op, vil hun sandsynligvis også blive træt ...


Annonce

... før og dermed have brug for en formiddagslur - i dagplejen vil mange børn sove formiddagslur mellem kl 9-10 og jeres datter vil naturligt føle behov for dette, hvis hun har været tidligt op. Hun vil derfor kunne blive puttet sammen med de andre børn. På samme måde vil middagsluren så også komme til at ligge tidligere - det hele afhænger altså af, hvornår eller hvor tidligt I står op.

Med hensyn til vand, så bør du tilbyde hende vand til alle måltider og også gerne lidt tørstslukkende ind imellem. Det er svært at sætte en mængde på - lige nu skal hun stadig have mest mælk og vandindtager handler mest om øvelse i at drikke af en kop og finde ud af dette. Du skal altid holde øje med hendes vandladninger. Hun skal have gode tunge tissebleer, mindst 6 i døgnet og urinen skal være klar og ikke gul.

Mad i hånden er god træning, men hun skal altid være under opsyn og det er helt normalt, at hun ikke kan tygge små bidder brød, frikadelle eller lignende endnu - mange børn er 8-9 måneder før de kan begynde med små hapsere. Hvis du vil forsøge med lidt små bidder, skal de være meget små 3x3 mm eller lignende, så det nærmest bare er en lille krumme i munden... Det bedste du kan gøre lige nu, er at give hende grovere grødtyper og mos med kød eller fisk, så hun vænnes til at maden har mere struktur og stille og roligt får mere og mere bid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

bløde frugtbåde uden skind kan være en idé, kogte grøntsagsbuketter, ristede rugbrødsbjælker eller lignende. Du kan også købe et frugtnet, som hun kan sidde med og sutte på:)

Håber dette giver lidt ro og også hjælper lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce