Annonce

Annonce

Svar: Starte arbejde igen - og hvad så nu?


2. januar 2016

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Myntes mor

Tak for dit brev og søde ord til mig om min rådgivning:)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig (og Myntes far:)), og så må I selv vælge til og fra, hvad I tænker, I kan bruge.

At sove igennem, når man er 6-7 måneder, betyder at kunne sove ca. 5-6 timer uden mælk. Det vil sige f.eks. at sove fra kl 23.30 til 05. Når man taler om, at børn skal undvære mælk om natten, så er det derfor mælken midt nat - Mynte vil stadig have behov for mælk sen aften og tidlig morgen.

Med den alder Mynte har nu, vil det være rigtig godt, hvis hun ammes 5-6 gange i døgnet og derudover tilbydes mange små måltider skemad. Jeg vil anbefale, at du i første omgang fjerner amningen før formiddagsluren og i stedet skal hun tilbydes mellemmåltid her. De fleste børn vil naturligt have brug for mælk før deres middagslur til de er ret gamle - og I er derfor nødt til at overveje, hvorvidt hun vil have glæde af en flaske, når mor ikke er hjemme eller alternativt kan tilbydes lidt mme af en kop. Det vil være med til at sikre hendes behov for mælk/væske, det vil gøre det lettere for far at passe hende og putte hende - og det vil sige, at hun ikke behøver søge brystet om natten, når mor kan amme hende.

De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med 4 amninger i døgnet og jeg anbefaler, at de ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. I princippet kan hun godt undvære amming om dagen, men det vil betyde, at hun så skal ammes om eftermiddagen, når mor er hjemme og at hun stadig skal ammes 3 gange aften og nat - Det kan være uhensigtsmæssigt i forhold til hendes øvrige indtag af mad og samtidig også i forhold til, at mor jo også har brug for sammenhængende nattesøvn for at kunne klare at gå på arbejde.... der er således noget fornuftigt i at bibeholde mælk før middagsluren, hvis man kan.

De fleste børn er 10 måneder, før de helt begynder at kunne undvære mælk om dagen. I 10-12 måneders alderen vil de fleste børn trives med 2 amninger i døgnet og de kan godt ligge før barnet puttes aften og igen sen aften...

Mit forslag til en dagsplan nu, hvor Mynte er 6.5 måned ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 - tidspunktet af hænger af formiddagslurens varighed

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Ammes evt. og puttes evt. til powernap eller den springes over.

Aften ...


Annonce

... 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23.30: Ammes og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen.

Det vil være rigtig godt, at I nu introducerer flere måltider hele dagen igennem og forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner og ammes før hun skal sove igen.

Og i løbet af de næste par uger, trappes så ud af amningerne om dagen og en plan, når mor starter på arbejde ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, begynder med små bidder af en bolle med lidt smør, vand af kop

Puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Tilbydes flaske eller mme af en kop, hvis hun ikke vil tage imod en flaske - og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 - tidspunktet af hænger af formiddagslurens varighed

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Skal som udgangspunkt ikke ammes eftermiddag, men vil en overgang måske have glæde af at blive ammet, fordi det er dejligt at mødes med mor igen på denne måde, når mor kommer hjem fra arbejde... og det kan være bedre at amme her, end midt nat...

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, suppleres med kartoffelbåd fra ovnen, kogte blomkål- eller broccolibuketter eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23: Ammes rigtig godt og sover videre uden yderligere mælk før næste morgen tidlig.

I kan naturligvis også overveje, om far skal give en flaske sen aften, så mor ikke ammer her - modermælkserstatning kan mætte lidt mere end modermælk og derudover giver det mor mulighed for at gå tidligere i seng...

Det er korrekt at antallet af amninger naturligt trappes ned i takt med at antallet af skemåltider og mængden af skemad øges. I første omgang fjernes amning midt nat, derefter amning formiddag og eftermiddag - jeg håber at ovenstående dagsplaner giver lidt idé om, hvordan I griber det an og i hvilken rækkefølge:)

Med hensyn til at sove alene, så vil det være rigtig fint, hvis du/I efter amning/flaske sen aften putter Mynte i egen seng, hvor hun så sover til næste morgen tidlig - evt. med lidt beroligende hænder, hjælp til stillingskift osv. undervejs om natten, fordi hun naturligt sover uroligt, får sparket dynen af osv...:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Og rigtig godt nytår til jer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce