Annonce

Annonce

Svar: Sove rutiner


1. januar 2016

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære S

Tak for dit brev :)

I takt med at din datter begynder at få mere skemad, vil det for det første give jeres dag mere rytme, og samtidig vil skemaden også give din datter lidt mere mæthed - til sammen vil det naturligt påvirke hendes søvn.

Med den alder hun har, vil det være rigtig godt, at du nu forsøger at etablere en fast rytme dagen igennem. Det vil sige fast stå op tidspunkt, faste spisetidspunkter hele dagen igennem faste puttetidspunkter hele dagen igennem - jf. den dagsplan jeg har sendt dig i sidste brev.

Det vil være super godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor din datter tilbydes skemad, når hun vågner af en lur, sammen med vand af kop - og så tilbydes brystet før hun skal sove næste lur. På den måde sikrer du plads i maven til begge dele og det vil være med til at sikre en bedre søvn.

Det er helt naturligt og stadig rigtig godt, at du ammer eller tilbyder din datter en flaske, før hun skal sove. Mælk skal indgå som en fast del af putteritualet. Mælkeindtaget må gerne ligge ca 1-1.5 time efter hendes indtag af skemad, og hun får mælken før hun puttes. Hun behøver sin mælk men skal ikke falde i søvn med brystet (eller flasken) i munden. Det vil være rigtig godt, at du prøver at putte hende fra dig, lige før hun sover helt.

Hun skal derfor ikke puttes vågen i seng, men puttes der, hvor hun er døsig. Når du giver hende mælk, så skal du se på hende, se på hendes øjne, lytte til hendes vejrtrækning, prøve at fornemme, hvornår hun er lige ved at falde i søvn, men ikke sover - og der flytte hende ned, hvor du ...


Annonce

... ønsker hun skal sove. Stå lidt ved hende, holde dine hænder på hende, berolige, vugge hende stille og lulle hende ind i søvnen. Hvis hun ligger i barnevognen, må du gerne trille hende en tur og på den måde hjælpe hende til at sove.

Hvis du ligger med hende i dobbeltsengen og ammer hende der, vil det være rigtig godt, hvis du kan prøve at nå dertil, hvor hun dier, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover. Så hun også her, bliver bevidst om, at hun ikke behøver brystet i munden for at falde i søvn:) Hvis du ammer hende i din seng midt på dagen, må du gerne hvile dig sammen med hende - om aftenen må du også gerne lade hende ligge i din seng, naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade - og sen aften, kan du så amme hende igen og derefter putte hende over i tremmesengen, hvor hun så kan sove videre til hun atter har brug for at blive ammet eller måske lige har brug for, at du hjælper hende med at skifte stilling.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal regne med, at hun har brug for 2-3 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur og måske en lille powernap sidst på eftermiddagen (jf. dagplan fra sidste brev). Derudover skal hun stille og roligt lære at sove om natten uden at få mælk. At sove igennem vil være ca. 5 timer uden mælk... Det er her dog en forudsætning, at hun får både mad og mælk nok hele dagen igennem, hvilket I nu skal i gang med :) På den måde arbejder tiden naturligt også for dig her - det hele starter med dagsplanen og rytmen:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce