Svar: Skemad - styre det selv?
Kære S
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at din datter er interesseret i mad, og det er tid til at få lidt mere skemad i hende - det vil sige flere små måltider hele dagen igennem.
Du må meget gerne give hende en ske eller måske endnu bedre lidt bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, som hun selv kan sidde og sutte og gumle på. Det at sidde med mad i hånden stimulerer hende mundmotorisk, det gør hende opmærksom på at det er spisetid og hun bliver rigtig god til at koordinere sine bevægelser:)
Men - hun er for lille til at kunne spise med en ske. Det kræver alt for stor koncentration, og det er for svært for hende at ramme munden. Samtidig vil hun dreje i sit håndled, når hun fører skeen til munden, med det resultat at maden falder af skeen. Det vil naturligt gøre hende ked af det og frustreret. Derfor vil hun ikke få mad nok, hvis hun selv skal styre skeen. De fleste børn vil være i stand til at spise med en gaffel, når de er omkring 10 måneder - og maden bliver her siddende, netop fordi det er en gaffel, og skeen mestrer de fleste børn først fuldt ud, når de er omkring 16 måneder:)
Så mad i hånden vil være super godt, og du må gerne lade hende selv deltage i måltidet, men du bør supplere med grød og mos på en ske, og det bør lige nu være dig, som styrer skeen:) Derudover skal hun have vand af kop sammen med sin mad, og hun skal have lov til at spise med hænderne/fingrene.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes eller flaske og sover lidt videre
Morgen 8: Tilbydes frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og du følger efter med lidt havregrød, evt. med lidt frugtmos eller bærmos som topping, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9-9.30
Frokost 11.30-12: Ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt grøntsagsmos. Stille og roligt begyndes med kød eller fisk i mosen. Vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 - tidspunktet afhænger af, hvor lang en formiddagslur, hun har taget.
Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og også gerne lidt frugt- eller bærmos, vand af kop.
Ammes eller flaske og sover her måske en lille powernap eller måske springes den nu over.
Aften 18: Tilbydes igen lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes eller flaske
Midt nat - begynder at skulle springe ...
... mælk om natten over - det er her dog en forudsætning, at hun får både mad og mælk nok hele dagen igennem.
Som du kan se, så indgår der mange små måltider hele dagen igennem i følge denne plan. Da du lige nu giver mos en gang dagligt, vil det være godt, at du begynder på 2. måltid, som nu bør være grød. Jeg vil anbefale, at du giver grød til frokost og grøntsagsmos til aften. Når dette fungerer, så vil jeg anbefale dig, at du introducerer grød om morgenen. Til frokost vil det så være godt, at du varierer mellem grød og grøntsagsmos og om aftenen serverer grøntsagsmos.
Du må meget gerne begynde at variere grøntsagsmosen, brug gerne kartoffel som basis og tilsæt andre slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Det vil være fint, hvis du tager udgangspunkt i de grøntsager, som I andre skal have til aften og koger en mos til hende af dem.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Det betyder at hvis du laver en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en stor del af suppen, så må hun gerne få det, men så skal der går ca 14 dage inden hun tilbydes det eller lignende igen.
Grød kan være risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, quinoagrød og også meget gerne øllebrød og havregrød. Varier gerne og i takt med at hun vænnes til at spise grød, vil det være rigtig godt, at du vælger de lidt grovere grødtyper, med flere fibre og mere bid:)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter og du guides igennem måned for måned - fra den første skemad til mad i stykker og familiemad. Vær opmærksom på at få fat i den nyeste udgave fra 2015 - der står revideret udgave på forsiden:)
I takt med at hun bliver bedre til at spise og kan spise større måltider, vil antallet af amninger/flaske blive skruet ned. I 7 måneders alderen vil de fleste børn derfor trives godt med 4 mælkemåltider i døgnet og resten af deres behov dækkes af skemad og vand af kop. I denne alder kan hun derfor spise et fuldt måltid og springe noget af mælken over. I stedet for mælk tilbydes hun så et mellemmåltid før hun f.eks. puttes til formiddagslur.
Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Rigtig god appetit og rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder