Svar: Myrer i bleen ved puttetid
Kære Carl Emils forældre
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng og de søvnudfordringer I oplever :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer.
For det første, vil det være rigtig godt, at I nu forsøger at have en helt fast dagsplan. Det vil sige, at han skal op til fast tid om morgenen, sove til faste tider i løbet af dagen, have faste spisetidspunkter osv.
Det vil være rigtig godt, hvis I kan skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og mad i hånden, når han vågner, sammen med vand af kop. Og så tilbydes brystet, før han skal sove. Det er her super godt, at du er opmærksom på, at han ikke falder i søvn med brystet i munden, men brystet skal naturligt indgå som en fast del af hans putteritual.
I skriver, at han ofte sover 4 lure dagligt, og hvis han trives godt med dette, så må han naturligvis gerne det. Generelt tænker jeg dog, at de fleste børn vil trives med 3 lure - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen.
Mit forslag til en dagsrytme ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og der følges efter med frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur, sover her måske kun 45 minutter og det er helt okay.
Frokost 11.30: Ristede rugbrødsbjælker i hånden at gumle på og der følges efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller mos fra glas. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet afhænger dig af, hvor lang en formiddagslur han tager og hvor sent den ligger.
Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.
Ammes og sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres også her med ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 24: Ammes rigtig godt, det der også kaldes et drømmemåltid.
Som I kan se, så følger denne plan en helt fast rytme, med skemad og vand af kop og efterfølgende amning før hver lur.
Derudover så puttes jeres dreng senere om aftenen. I skriver "det tager som regel halvanden time før han er så udmattet, at han trods alt går omkuld" og I skriver også "han ved nøjagtig hvad der skal ske når vi går op ved 18-19 tiden...". Jeg tror simpelthen at I putter ham alt for tidligt og jeg vil anbefale, at I venter med at putte ham til ...
... en time eller halvanden senere - der, hvor I lige nu oplever, at han rent faktisk falder i søvn.
Hvis I fortsætter med at putte ham mellem kl 18-19, svøber ham, går rundt med ham, han græder, I trøster, luller ham i søvn, svinger ham osv. osv. osv. så lærer han, at det er sådan putteritualet er - at det skal tage 1.5 time, og at det er forbundet med alt det I gør. Det dur ikke. Han skal lære, at det at blive puttet tager cirka 15 minutter og at det er forbundet med noget trygt, dejligt og rart. Det skal være rart at komme i seng. Derfor skal han ikke puttes før han tydeligt er parat til det jf. min dagsplan:)
Det lyder også som om, at han desværre allerede nu begynder at forbinde sin seng med noget, som ikke er rart... og det er I nødt til at få vendt. Derfor tænker jeg, at du lige nu skal lægge dig med ham i dobbeltsengen og amme ham i din seng, når han skal sove. Lad ham falde i søvn ved siden af dig. Prøv at arbejde på, at du ammer ham, han slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover, så han ikke falder i søvn med brystet i munden. Lad ham gerne ligge - naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af sengen og ikke kan komme til skade. Når du så sen aften selv går i seng, så tager du ham op, ammer ham igen og først derefter putter du ham over i egen seng hvor han så skal sove til næste morgen tidlig, hvor du ammer ham igen.
Da han sover godt i sin slee-bee, må I gerne bruge denne - men vær opmærksom på, om han har gavn af den om aftenen. Han er så gammel nu, at han godt kan have brug for at kunne skifte stilling om natten, og det kan godt irritere ham meget, hvis I putter ham i sovepose eller svøber ham på anden måde. Det kan godt være, at han nu har brug for at kunne sove "mere frit".
Prøv også at medtænke, at I ikke kun skal arbejde på at få "ham ned i gear". Det er vigtigt og godt, før han skal sove - men forinden skal han have brugt sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt. Når man som jer har en dreng, der har grædt meget, været meget urolig osv. så kan man let blive så fokusere på at geare ned, at man glemmer at være aktiv nok. Med den alder han har nu, er det rigtig vigtigt, at han også har gode aktive perioder og hans dag skal netop være inddelt i perioder, hvor han er aktiv og så perioder, hvor han skal sove. Det er vigtigt at størstedelen af dagen ikke går med at få ham til at koble fra og sove...
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke med ham - og rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor