Annonce

Annonce

Brev:

10 måneder og dårlig nattesøvn


19. december 2015

Kategori:
Alder:
10 mdr.

10 måneder og dårlig nattesøvn

Hej Helen.

Jeg har en dejlig datter på 10 mdr.
Min datter er blevet fuldammet til hun var 6 måneder og da hun var 8 måneder gik vi så småt over til flaske, men det uddyber jeg længere nede.

Indtil min datter var 3 måneder, sov hun hver nat 8-9 timer i træk, fik en ammetår og kom i egen seng og sov 2-4 timer igen.
Men en dag var det slut, hun begyndte at vågne, mange gange i løbet af en nat og det var bare så nemt at stikke hende brystet, så vi kunne få bare lidt søvn.

Dette mønster fortsatte i 4 måneder. Hendes længste søvnstræk var 3 timer, fra hun kom i seng om aftenen, til hun vågnede første gang. Derefter hed det, vågen hver 1-2 time resten af natten. Er dog altid faldet hurtigt i søvn efter amning.

Grundet de mange amninger om natten, kunne jeg ikke holde mig vågen, selvom jeg satte ur osv. der skulle vække mig, så jeg kunne få hende i hendes seng igen. Hun sov derfor i sengen hos min mand og jeg alle nætter, fra hun vågnede første gang.
Siden hun var 2 måneder, har vi sunget sange som en del af putteritual.

Da hun var 7 måneder, tænkte vi at nu skulle hun på eget værelse, for at se om hun ville sove bedre. Vi ændrede putteritual til følgende: amning i stuen, derefter på værelse og læse en bog, synge 3 sange og i seng og få trykkemassage og derefter falde i søvn. Dette lykkedes rigtig hurtigt, på trods af at hun altid er blevet ammet i søvn, da hun simpelthen ikke har villet ligge selv og falde i søvn, så det var en kæmpe sejr og vi håbede på at dette ville hjælpe til en bedre søvn. Det gjorde det bare ikke.

Da min datter blev 8 måneder, købte vi en tyngdepose, i håb om at den kunne hjælpe på nattesøvnen. Den fungere egentlig fint nok og min datter kan godt sove 4-6 timer i træk. Vi har haft nogle gode nætter, hvor hun har kunnet få sutten og derefter bare vendt sig om og sovet videre. Men det er altså ikke mange gange.

Jeg har i ca. en måned i træk sovet på vores sofa i stuen, ved siden af hendes værelse, da der er langt fra vores soveværelse. Når jeg sover på sofaen har jeg nemmere ved at klare at være oppe om natten og få hende til at sove igen. Da vi gerne ville at hun sov hele natten i sin egen seng. I en periode gik det rimelig godt, dog startede vores morgener som regl ved 5 tiden, hvor hun plejer at strække den til 6-6.30 ca. Dette har jeg imidlertid stoppet igen og tager hende lige nu som regl med ind til os første gang hun vågner, da jeg slet ikke kan få hende til at falde til ro og sove igen i hendes egen seng.

Også da min datter var 8 måneder, besluttede vi at prøve en godnatflaske, samt flaske om natten, i håb om at det ikke var lige så attraktivt at vågne om natten, når det ikke var bryst. Dette var dog helt lige meget. Da min produktion dermed begyndte at falde, havde min datter ikke tålmodighed til at få gang i nedløbsrefleksen og endte ofte med at blive frustreret om dagen, hvor jeg ammede. I stedet for at få mælkeproduktionen op igen, besluttede jeg der at stoppe amningen og gå over til flaske, da det virkede som en nænsom måde at blive afvændt fra brystet. Det er gået super godt. Hun har ...


Annonce

... på intet tidspunkt bedt om brystet og er super glad for sin flaske.

Siden min datter var 6 måneder har hun fået tilbudt fast føde og hun spiser idag rigtig godt. Hun får dagens tre hovedmåltider samt formiddags- og eftermiddags mad. Derudover får hun nu en godnatflaske og en flaske sen aften, 400 ml. i døgnet. Hun bliver desuden tilbudt sødmælk og vand til sine måltider. Selvom min datter nu kun får mad en gang om natten/sen aften, vågner hun stadig en del gange.

Det er absolut ikke mit indtryk at hun er sulten, men at hun har en let opvågning, har mistet sutten eller andet. Når hun så har fået sutten eller er hjulpet til en anden stilling kan hun ikke falde i søvn igen. Hun kan ligge i lang tid og klynke og det ender ofte med jeg tager hende med i seng, da det er så hårdt. Den seneste uge har det dog ikke hjulpet at tage hende med ind i vores seng. Her ligger hun også bare og klynker og brokker sig, for til sidst at blive rigtig ked af det.

Når jeg så tager hende op og rejser mig fra sengen, ligger hun straks hovedet på min skulder og lægger sig til at sove. Når jeg prøver at ligge hende igen, starter det forfra. I nat, efter at have prøvet at få hende til at sove i to timer, satte jeg hende til sidst i slynge og hun sov efter 5 min. Jeg kunne derefter ligge/sidde i sengen lidt med hende i slynge, hvorefter jeg bandt den op og trillede hende ned ved siden af mig. Derefter sov hun i 6 timer, uden opvågning, hvilket var helt vildt dejligt. Men jeg synes at det er en glidebane, både at gå rundt med hende om natten og især at tage slyngen i brug. Vi er glade for vores slynge, men den skal helst ikke bruges om natten tænker jeg.

Hun har en nusse/putteklude som hun er rigtig glad for og både har om natten og i barnevognen om dagen, men nogen større effekt har den ikke.

Hun er glad for at blive nusset, men det hjælper hende ikke til at falde i søvn. Når hun falder i søvn i sin seng om aftenen, vil hun helst holde i hånd. Jeg prøver altid at lade være eller at tage hånden til mig så snart det er muligt, men det hjælper tilsyneladende heller ikke på hendes søvn, at hun ikke holder i hånden. Når min mand eller jeg putter hende, bliver vi hos hende til hun sover. Jeg har prøvet at forlade rummet. Hvilket hun slet ikke vil have og bliver ked af det.

Om dagen sover hun i sin barnevogn og har oftest lidt protester mod at blive lagt, dog hvis hun er rigtig træt, går det hurtigt over igen. Hen over sommeren, ville hun slet ikke ligge i sin vogn og jeg har kæmpet en kamp med at få hende til at sove der. Det går meget bedre og hun sover sine to lure der, ofte en kort om formiddagen og en længere ved 13-13.30 tiden ca. Hendes dagssøvn er oftest 2 1/2-3 timer, men der er også dage hvor den er væsentlig kortere.

Jeg er snart så frustreret og kan slet ikke forestille mig at hun nogensinde lærer at sove igennem. Jeg begynder på arbejde i midten af Jan. 2016 og har svært ved at overskue det, hvis vi har sådan nogle nætter.

Håber virkelig du har nogle gode råd. Da jeg snart er desperat.

Rigtig glædelig jul.

Med venlig hilsen
Camilla

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce