Brev:
Problemer med nattesøvnen - 19 måneder
Kære Helen.
Jeg har brug for dine tanker vedr. vores forestående projekt omkring vores datter.
Vi har den skønneste lille prinsesse på lige knap 19 mdr. Hun er en meget aktiv og glad pige, og der er fuld knald på fra hun står op til hun går i seng – altså lige på nær de 2 ½ time, hvor hun sover til middag uden vrøvl.
Nattesøvnen er en helt anden historie! Hun har aldrig været særlig god til at sove om natten. På et tidspunkt var det også en kamp at få hende til at falde i søvn om aftenen. Hun kunne græde i flere timer, selvom vi selvfølgelig sad hos hende, og gjorde hvad vi kunne for at trøste hende. Det ændrede sig dog efter en tur til kiropraktor, hvor det viste sig, at hun havde noget i klemme mellem skulderbladende og i bækkenet. Efter tre behandlinger blev hun meget nemmere at lægge om aftenen, og hun var ikke længere ked af det. Så det var en stor lettelse.
Vi har dog stadig den dårlige vane med at sidde hos hende til hun sover, og det skal vi også have lavet om på. Bare ikke lige nu. Lige nu er målet, at vi (jeg!) forhåbentlig snart kan få nogle rolige nætter med sammenhængende søvn. For det er det lidt småt med i øjeblikket!
Som det er lige nu, så vågner vores datter 3-4 gange hver nat, hvor hun skal have hjælp til at falde i søvn igen. Oftest står hun op i sengen og græder, og så tager jeg hende op et kort øjeblik og krammer hende, og så lægger jeg hende ned igen, og oftest falder hun hen igen med det samme. Det er som om, at hun ikke er rigtig vågen, men hun har fået rejst sig op alligevel, og kan ikke finde ud at lægge sig ned igen. Jeg sidder så lidt hos hende, til jeg er sikker på at hun sover. Hvis jeg går ud for ...
... tidligt, kan jeg være sikker på, at alarmen lyder igen! Det gentager sig så nogle gange indtil klokken er et sted mellem 3 og 4. Der er hun bare VÅGEN og græder og kan ikke bare lægges igen.
På det tidspunkt er jeg helt skeløjet af træthed efter at have været oppe gentagende gange, så for at få bare en smule søvn inden vækkeuret ringer klokken 6, har jeg fået for vane at lægge mig sammen med hende og tilbyde hende brystet. Og så bliver der som regel ro. Det er det eneste tidspunkt på døgnet, hvor hun får bryst. Og hun bruger ikke sut, så hun kan ikke tilbydes denne i stedet. Hun har også en nusseklud og en bamse, men dem har hun ikke rigtig taget til sig, og jeg skal i hvert fald ikke prøve på at tilbyde hende dem om natten!
Jeg ved jo godt, at denne løsning ikke er holdbar i længden. Jeg har bare ikke haft mod på at gøre noget ved det, da jeg jo godt ved, at det formentlig kommer til at tage tid. Men nu har vi snakket om at tage tyren ved hornene i juleferien. Planen er, at når vi når til den kritiske opvågning, så er det far der tager over. Og så må vi jo bare holde fast i, at det er slut med amning. Men det er voldsomt angstprovokerende for mig. For tænk nu hvis det ikke virker! Så er det sidste hemmelige våben væk. Det eneste jeg ved der med sikkerhed kan trøste hende.
Min teori er, at hun vågner fordi hun plejer at få bryst på det tidspunkt, og nattesøvnen så bliver bedre ved at fjerne denne sidste amning. Men tænk hvis det ikke holder vand!
Håber du vil dele dine tanker omkring alt dette. Er det den rigtige måde, vi har valgt at gribe det hele an på? Og hvordan tror du udfaldet vil blive?
På forhånd tak fra hende den trætte.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire