Annonce

Annonce

Svar: Fra tre til to lure


4. december 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

De fleste børn vil begynde at kunne undvære den 3. lur, når de er mellem 6-7 måneder gammel - og det er sandsynligvis for tidligt for jeres dreng...

Han lyder til at have en rigtig god rytme. Han tager fint imod sin skemad, drikker sine flasker, lyder til at falde fint i søvn osv. hele dagen igennem - han lyder til at trives på alle måder, og som udgangspunkt skal man passe meget på ikke at ændre noget, der faktisk fungerer:)

Jeg forstår godt, at du synes det er lidt svært med juledagene, middage med familien osv. men det kunne jo tænkes, at hans rytme vil ændre sig naturligt, fordi der simpelthen sker mere hver dag. Han har en alder lige nu, hvor han kan se længere og fornemmer rummet han er i på en helt anden måde. Han vil registrere meget tydeligt, om I er hjemme eller ude, ligesom han vil være meget bevidst om, hvorvidt du holder ham, bedstemor eller en anden holder ham.

Dette vil naturligt betyde, at han nogle gange ikke kan sove, fordi han skal følge med i det hele og der sker rigtig meget - så hans vågne perioder måske pludselig bliver længere. Det kan også gøre det modsatte, så han bliver ekstra træt og måske pludselig sover lidt mere end han plejer... uanset hvordan han reagerer, så vil det påvirke hans søvnvaner og hans rytme.

Det vil være rigtig godt, at du forsøger at holde fast i den rytme han har, måden du putter ham på, jeres rutiner osv. så hverdagen ligner sig selv så meget som muligt, selvom det er ...


Annonce

... juleferie og der sker mange ting, som ikke plejer at ske. Jo mere genkendelighed, jo mere tryg og rolig vil han naturligt være. MEN, du må naturligvis gerne forsøge at arbejde på, at han sover dagens 3. lur i sin barnevogn eller måske i dobbeltsengen. Det kan være en god idé at tilbyde ham en lille flaske, fordi det kan hjælpe ham til at koble fra. Du kan give ham flasken imens han ligger i barnevognen, så han ikke mærker skiftet fra din favn og ned, hvor han skal sove - du kan også give ham en flaske imens han ligger ved siden af dig i din seng (eller i en seng, der hvor I er på besøg).

Det er meget tænkeligt, at hans 3. lur af sig selv vil udfases, når han bliver 6-7 måneder. I den alder, vil han sandsynligvis kunne begynde at være lidt mere vågen, vil bruge sig selv endnu mere både motorisk og mentalt og han kan være vågen lidt længere tid. I forhold til jeres nuværende dagsplan og den rytme han har, lyder det sandsynligt, at han til den tid vil begynde at kunne være vågen fra han vågner af sin middagslur kl 16 til han så puttes ca 19.30-20... På den måde vil tiden derfor også arbejde lidt for jer:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg synes ikke, at du skal afkorte hans dagslure, for hans rytme lyder som sagt rigtig fin og alderssvarende:) Hvis du afkorter hans formiddagslur, vil han sove middagsluren tidligere og vil sandsynligvis så derfor have endnu mere behov for en 3. lur - så det vil ikke umiddelbart løse dit problem.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce