Annonce

Annonce

Svar: Ammestop hvordan?


30. november 2015

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at det umiddelbart går okay med start i dagpleje - det lyder som om, at du er ved godt mod, og det lyder også som om, at det har hjulpet din datter, at hun har fået lagt dræn - dejligt :)

Jeg forstår godt, at du har bibeholdt amning, nu hvor hun har skulle starte dagpleje. Det er naturligt svært for hende at forstår, at mor går - og kommer tilbage - og det er rigtig dejligt for hende netop at kunne søge brystet og på den måde mærke, at du stadig er der for hende. Det lyder dog som en god idé, at I vil udnytte julen til at stoppe amningen helt.

Det vil være rigtig godt, hvis du allerede nu kan begynde at bruge en putteklud, når du ammer hende - og lade denne klud følge hende. Hun skal have den hos sig stort set hele dagen - når I kører i bilen, når hun er i dagplejen, når hun skal sove, når hun er ked af det, når hun er træt, lidt pylret osv. Den skal følge hende og hensigten er, at den stille og roligt skal tage over for brystet.

Det er lidt synd, hvis det bliver nødvendigt at "tage en kold tyrker", det vil være bedst, hvis du kan få introduceret et nyt ritual, en ny tryghedsgivende substitut, når brystet fjernes. Derfor vil det også være rigtig godt, at du nu begynder at sætte dig med hende, læse historie eller lignende, som en fast del af det at skulle puttes - så når juleferien starter, så vil ritualet være fuldstændig som det plejer, men hun ammes ikke mere.

Derfor vil det også være rigtig godt, at du hver aften begynder at tilbyde hende en godnatgrød og en kop mælk - så dette både sikrer ekstra mæthed før natten, men så det også erstatter amningen, brystet. Nærheden, at I sidder sammen osv. er der stadig. Et nyt hyggeligt ritual tager ...


Annonce

... naturligt over.

Da hun har tendens til at bruge dig som sut, så er det ikke sikkert, at hun vil acceptere at du trapper ud af amningen. Hun vil have svært ved at forstå, hvorfor hun nogle gange kan få lov og andre gange ikke kan. Derfor kan det være nødvendigt, at du stopper med amningen fra den ene dag til den anden - altså igen laver en "kold tyrker", men her er det så netop vigtigt, at et nyt ritual er "kørt i stilling":) og ja, så må du trøste så godt du kan...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Også far kan tage over om natten. Du kan i princippet godt amme hende, før hun puttes til natten, men herefter kan far måske lægge sig med hende og sove sammen med hende - og du kan sove i et andet rum. Så hun ikke længere har muligheden for at få bryst om natten. Når I sover sammen, vil hun naturligt kunne dufte din mælk og det vil være sværere for hende at acceptere, at du siger nej. Hvis du ikke er der, så vil hun naturligt stadig kunne blive ked af det og frustreret. Hun vil savne dig, søge efter brystet osv. men far vil være der og han vil kunne give hende masser af nærhed, tæt fysisk kontakt, putte med hende osv. så hun stadig mærker, at hun ikke er alene.

Og ja - du kan også godt prøve en "op-ned-amme-metode", hvis du skønner, at det er dette, som vil fungere bedst for jer begge, jer alle tre:) Om hun vil have behov for brystet hver gang hun kommer op i dine arme, eller om du vil kunne nøjes med at berolige og trøste med favn og kærtegn må komme an på en prøve. I starten skal du måske give brystet flere gange, men stille og roligt skulle det ikke være nødvendigt, så skal hun måske blot i din favn, for til sidst, så at kunne blive trøstet i sin seng.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :) Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce