Annonce

Annonce

Svar: Søvn, baby 3 måneder


26. november 2015

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære bekymrede forældre

Tak for jeres brev :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer.

I fortæller, at jeres dreng gennem længere tid, har haft svært ved at sove, og det lyder som om, at han ikke helt har sovet det, man synes han burde... Men det gør han nu, og det er derfor nærliggende at tro, at han har noget "der skal indhentes", og at han derfor lige nu sover lidt mere end de fleste:) Det ses nogle gange, at børn efter en periode med manglende søvn, pludselig sover ekstra meget og på den måde får indhentet lidt af deres behov og det er rigtig fint - det må han gerne.

Han sover dog en del mere end gennemsnittet. De fleste børn sover i 3 måneders alderen ca. 15 timer i døgnet, og jeres dreng sover lige nu ofte op til 18 timer i døgnet. Derfor skal I holde øje med, om han er sløv. Han må ikke virke sløv. Det er vigtigt, at han melder sig til måltiderne, at han vågner, spiser og virker sulten, tager godt fra. Det er vigtigt, at han når han er vågen, pludrer, reagerer på jer, smiler bevidst til jer og rigtig gerne vil kommunikere. Det er vigtigt, at han ikke er slap i kroppen, men bruger sig selv motorisk, øver sig i at trille, dreje omkring, putter fingrene i munden osv. Det er vigtigt, at han reagerer på at få tøjet af, komme i bad osv.

I skal holde øje med, at han spiser 6 hovedmåltider i døgnet. I skal sikre jer, at han har tilsvarende gode tunge tissebleer og at han har godt gang i maven:)

Hvis I er i tvivl om, hvorvidt han kan være sløv eller sove, fordi han måske ikke er helt rask, så er det vigtigt, at I lige får jeres læge til at tjekke ham igennem.

Hans nattesøvn varer ca 11.5 time - og det må den naturligvis gerne, men det er helt naturligt, at han så sover meget let hen mod morgenstunden, ligesom han kan have en del ...


Annonce

... maveuro der. Han tager ikke skade af at sove uroligt de sidste timer af natten.

Når børn vågner og græder, så skyldes det ofte, at de vågner op fra den dybe søvn - og så går der lidt tid før de bliver i godt humør. De vokser ofte fra det og det bedste I kan gøre er, at give ham lidt mælk af vågne op på og gerne tage ham over i jeres seng, give ham lidt nærhed osv. så han hjælpes til at vågne stille og roligt op.

Det kan også tænkes, at I måske skulle prøve at hjælpe ham til en lidt kortere nattesøvn, så I lader ham sove sin 3 lur om aftenen, så han f.eks. sover mellem kl 17-18.30 - og herefter måske er vågen i et par timer og først puttes 20.30 til natten. Det vil sige, at I kan tage ham op, når han har sovet 1-1.5 time, aktivere ham lidt om aftenen, tilbyde ham mælk og så putte ham senere til natten. Det kan godt være med til at gøre en forskel på nattens forløb og hans uro hen mod morgenstunden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

De fleste børn i denne alder fordeler deres søvn sådan, at de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer om dagen, fordelt på tre dagslure. Mange børn vil i denne alder gå meget sent i seng, nogle gange ikke før klokken er 22-23, hvilket er helt okay og som sagt helt normalt for alderen. Derfor kan det måske ændre lidt hos jer, hvis I afkorter hans nattesøvn lidt og forsøger at putte ham senere - ved at afkorte dagens 3. lur, så natten ikke starter helt så tidligt... Men det er naturligvis en balance, for han skal jo også have lov til at sove, hvis han er træt og tydeligt viser behov for søvnen...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - og som sagt, er det helt fint at få jeres læge til at tjekke ham igennem, hvis I vil sikre jer, at der ikke er en fysiologisk forklaring på, hvorfor jeres drengs søvnbehov er ekstra stort:)

Fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce