Annonce

Annonce

Svar: Skemad til dreng på 4 1/2 mdr og nattesøvn


10. november 2015

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at høre, at det går så godt. Og hvor er det skønt, at du prioritere den lille 3. lur om aftenen, så længe du kan det - det skal man huske at nyde:)

Det er dejligt, at jeres dreng tager så fint imod skemaden og det er helt okay, at du tilbyder ham skemad to gange i døgnet. Det er dog vigtigt, at mælken stadig er hans hovedindtag - det handler ikke kun om at sikre ham næringsstoffer, men også om at sikre hans væskebehov, og derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan skære en lille smule ned i mængden af skemad, så han drikker lidt mere mælk/væske.

Det betyder, at selvom han måske kan spise 1-1.5 dl. og rigtig gerne vil have skemaden, så kan det være bedre, at du tilbyder ham 3/4 dl. netop for at give mere plads til mælken. Det er altså bedre, at han spiser 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og så tager imod sin flaske - end at han spiser mere skemad og derefter afviser sin flaske eller ikke drikker nok.

Jeg kan godt forstå, at du synes det er dejligt, at han nu sover igennem om natten, og det skal du naturligvis nyde. Det er dog stadig rigtig godt, hvis du kan tilbyde ham bryst eller flaske sen aften, før du selv går i seng, så han her får et ekstra mælkemåltid.

Du skal derudover være forberedt på, at i takt med at han tilbydes mere og mere skemad om dagen, spiser flere måltider hele dagen igennem, så vil han naturligt have behov for mælk på ydertidspunkterne - altså brug for mælk aften, sen aften og tidlig morgen. Det er netop vigtigt med ...


Annonce

... mælkeindtaget her, for at sikre ham plads nok i maven til både skemad og mælk/væske. Han vil have meget svært ved at rumme og få dækket sit behov, hvis han ikke har 24 timer til at indtage det. Du kan derfor ikke fremover forvente, at han fremover vil kunne sove mere end måske 5 timer, uden at have behov for mælk igen.

Lige nu fortæller du, at han kan sove fra kl 21 til 07, altså ca. 10 timer uden mælk - og det er meget længe, og ikke noget du som sagt kan forvente fremover:) Man kan diskutere hvorvidt du skal vække ham om natten og lige nu tænker jeg, at det behøver du ikke, men hvis han vågner om natten, har brug for stillingskift, virker søgende osv. og du her plejer at tilbyde ham sutten, så synes jeg du bør tilbyde ham bryst eller flaske i stedet, for at sikre ham den ekstra væske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hans udregnede væskebehov vil være ca. 135 ml pr kg han vejer. Jeg kan ikke se, hvad din dreng vejer, men hvis han f.eks. vejer 7 kg, så vil hans døgnbehov være 945 ml og dermed den mængde, som du tidligere har oplevet, at han har haft behov for. Vejer han mindre, vil hans døgnbehov være mindre - og modsat, hvis han vejer mere...

Når det er sagt, så skal du naturligvis også holde øje med hans vandladninger og afføring. Det er vigtigt, at han tisser godt og har store tunge tissebleer i løbet af dagen. Urinen skal være helt klar, hvis hans urin er gul, er det tegn på, at han mangler væske. Hans afføring skal også være blød og grødet, og han må ikke virke til at have forstoppelse.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce