Annonce

Annonce

Svar: Mælkemængde


22. oktober 2015

Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære C.

Hvor er det bare dejligt at høre, at jeres lille dreng nyder vuggestuen og glad løber de andre børn i møde :) Det lyder som om, at I har det godt!

Det er altid svært, når man bor i udlandet og der gælder andre anbefalinger for kost og mad til børn, end de anbefalinger vi har i Danmark. Og ja - i nogle lande anbefaler man flaske til børn er 2 år, hvor vi i DK siger, at flasken bør fjernes i 1 års alderen... Der er, som du skriver, hensynet til barnets tænder - i udlandet taler man faktisk om ”baby bottle tooth decay”, som er et problem med huller i tænderne...

Man kan sige, at en dreng på 16 måneder fint kan drikke af en kop og derfor ikke længere behøver sin flaske. Han kan også spise samme mad som den øvrige familie og dermed spise mad fra alle fødevaregrupper og får således fint sit behov for jern, vitaminer og mineraler fint dækket - og igen så ved jeg godt, at man flere steder i udlandet anbefaler tilskudsblanding eller juniormælk til børn er 2-3 år gamle. Hvad I skal gøre må være en individuel vurdering...

I Danmark gælder følgende:

Fra 1 års alderen kan der serveres letmælk og komælksprodukter af letmælkstypen. Det vil sige med 1.5% fedtindhold. Hvis barnet får min 350 ml dagligt (og max 500 ml alt incl.) så er barnets behov for kalk dækket ind.

Jernbehovet dækkes ved at tilbyde barnet kød, indmad, fisk, brød, grovere grødtyper, grøntsager.

Barnet kan få både varm og kold mad og bør få fuldkornsbrød uden hele kerner, kød, fisk, æg, frugt, bær, kartofler, ris, pasta, dampede eller ovnbagte grøntsager osv. Udgangspunktet bør være familiemaden, almindelige børnevenlige retter. ...


Annonce

... Hvis man tager udgangspunkt i Y-tallerkenen, så bliver barnets behov dækket. Det betyder at, når man servere mad for barnet, så bør 2/5 være grøntsager, 1/5 være fisk, kød/æg, fedtstof og 2/5 være kartofler, ris og pasta.

Når det anbefales at holde mængden af mælk på 350-500 ml i døgnet, så er det fordi for meget mælk vil tage pladsen væk fra den egentlige mad. Behovet for mælk bliver ofte dækket, hvis barnet tilbydes en kop mælk morgen og aften, tilbydes et surmælksprodukt om eftermiddagen og derudover får mælk som en naturligt del af den øvrige kost - i grød, mos, som sovs, ost osv. Det lyder derfor umiddelbart som om, at jeres dreng får sit behov for mælk tilstrækkeligt dækket.

Når jeres læge har anbefalet jer at forsætte med flasken, så er det på grund af jernindholdet, som er tilsat erstatningen - han burde umiddelbart få dette behov fint dækket, hvis han spiser en normal, sund og varieret kost. Men hvis lægen skønner at børn, hvor I bor, normalt har behov for ekstra jern, så kan det naturligvis være relevant at følge lægens anbefaling. Du har tidligere fortalt, at de ikke tilbyder mere end to måltider mad i vuggestuen - og det kan naturligvis forklare behovet for flaske/erstatning. I Danmark anbefaler man jo at børn tilbydes 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider dagligt, og det vil sige, at der i daginstitutionstiden vil ligge betydeligt flere måltider end to...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvorvidt jeres dreng kan undvære sin flaske, må derfor afhænge af, hvordan han i øvrigt spiser og drikker, hvordan hans dag og indtag generelt er skruet sammen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce