Annonce

Annonce

Svar: Ingen lur i vuggestuen


21. oktober 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Når man er 2-3 år gammel, så vil man ofte kunne være vågen et sted mellem 5-7 timer, før man er parat til at sove middagslur. Derfor lyder det rigtigt, at du fornemmer at det spiller ind på jeres drengs fornemmelse for behov for søvn midt på dagen, hvad tid han er stået op...

Man kan gøre det, som du har gjort - vække ham om morgenen, for at se om det kan gøre, at han så er mere parat til at sove til middag. Eller lade ham sove, så han vågner af sig selv, hvilket ofte vil gøre, at han så bedre vil kunne springe middagsluren over. Han lyder lige nu til at være i en overgangsperiode, hvor han egentlig godt kan bruge en lur eller et middagshvil, men ikke altid er helt træt nok eller parat, når tilbuddet er der. Og nogle dage springer han luren helt over.

Det er ret vigtigt, at du forsøger at holde så fast en rytme som muligt. Jo mere ens hans rytme er, jo bedre vil han kunne fornemme behov for at skulle sove eller være aktiv. Hvis han nogle dage vågner af sig selv og dermed får lov til at sove længere og andre dage vækkes, så er der en risiko for, at hans indre ur ikke helt kan finde ud af dette og at han dermed får svært ved at fornemme om han skal sove til middag eller ej.

Et fast stå op tidspunkt hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend og et fast puttetidspunkt om aftenen, vil derfor være rigtig godt i øjeblikket - og så må behovet for lur eller hviletid ...


Annonce

... variere inden for disse tidspunkter.

Det er rigtig godt, at han får muligheden for at ligge og hvile sig, hvis han ikke viser sig træt nok til at sove. Bare det at han ligger og slapper af, finde lidt ro i kroppen, koble fra osv. er godt for ham - og bedre end ingenting. Og nogle gange kan man være heldig, at han faktisk ender med at falde i søvn.

Vær opmærksom på, at han jo også har en alder, hvor han naturligt vil sige nej og vil noget andet end du vil - og det betyder naturligt også nej til middagslur. Derfor kan det være en god idé, at I ikke spørger ham, om han er træt eller spørger, om han vil sove lur, fordi han så naturligt vil sige nej og stritte imod. Det er bedre blot at sige "kom, se du kan ligge her og hvile dig" eller lignende. Hvis han så siger, at han ikke vil sove, så anerkender du dette og svarer blot " det behøver du heller ikke, bare hvile dig".


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg synes stadig det vil være godt, hvis de i vuggestuen tilbyder middagshvil - uanset om han så falder i søvn eller ej. Derhjemme må I som sagt gerne forsøge at følge samme rytme, men det kan godt være, at han her skal hvile lidt senere, fordi der naturligt er en anden ro på derhjemme, end der er i vuggestuen. Så længe hans stå op tidspunkt og puttetidspunkt ikke variere for meget, så må du forsøge at lade søvnen om dagen passe ind, som det fungerer bedst...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce