Svar: Tips til putning
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at jeres dreng er glad for at sove udenfor, og at I kan mærke, at han sover godt i sin barnevogn. Og han må gerne sove ude - indtil videre er vejret fint, og det er endnu ikke blevet koldt.
Spædbørn er særligt sårbare over for kulde, og her skal man derfor være ekstra opmærksom. Han må kun sove ude, når det bliver koldt, hvis han er frisk og rask. Man kan ikke regne med, at han vil græde, hvis han fryser - børn under 1 år vil ofte ikke sige til, når de fryser. Samtidig ligger han stadig meget stille, så han kan let blive afkølet.
Børn må ikke sove ude, hvis det er under 10 minusgrader. Derudover skal man holde øje med følgende:
Barnet skal ligge i en barnevogn eller krybbe, som beskytter barnet mod blæst, regn og rimnedfald, og vognen bør stå et sted, hvor der er læ. Barnevognen skal være vind- og vandtæt til alle sider.
Det vil være rigtig godt, at I putter ham i en sovedragt eller en sovepose. Når det er koldt, skal der være hætte og lukkede ærmer, så hans hoved og hænder bliver beskyttet - og han skal have tøj på, som holder ham godt varm. Han kan også puttes med en dyne og den skal dække hans krop både opadtil og til siderne.
Jo yngre han er og jo koldere det er - jo hyppigere skal I se til ham. I skal vurdere hans temperatur ved at mærke ham i nakken. Hvis han sveder i nakken, så har han for meget tøj på eller er pakket lidt for tæt, hvis han er kold i nakken, så skal han have mere tøj på - hvis I har på fornemmelsen at han fryser, så skal I altid tage ham ind.
Med hensyn til at sove indenfor, så kan det være en god idé at I lufter ud i rummet, som han skal sove i - før han puttes. Et køligt rum er ofte dejligt, når man skal falde i søvn. I må meget gerne svøbe ham i forbindelse med at han skal puttes. Det at være svøbt vil hjælpe ham til at føle sig omsluttet og det kan hjælpe ham til at komme fra jeres favn og ned i sengen, hvor I ønsker han skal sove.
Amning skal indgå som en helt fast del af hans putteritual. Det vil være rigtig godt, at du skifter ham, svøber ham og ammer ham og derefter skal du så flytte ham fra din favn og over i sengen. Stå lidt ved ham, så han stadig kan mærke, at du er der, vug ham lidt hvor han ligger - ligesom du måske også vugger ham, når du putter ham i barnevognen og hjælp ham på den måde ind i søvnen.
Du må også meget gerne nogle gange vælge at lægge dig og amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn og sove der. Du skal ...
... naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned at sengen og komme til skade. Men du må gerne lægge dig og amme ham i søvn og på den måde hjælpe ham til ro, hjælpe ham til at overgive sig til søvnen, og når han så sover, så fjerner du dig forsigtigt fra ham og lader ham sove. Sen aften, kan du så amme ham rigtig godt igen og derefter flytte ham over i egen seng, hvor han så sover videre, indtil han igen skal ammes.
Du skriver at putning om aftenen let kan tage 1-2 timer... Det lyder hårdt for jer alle tre! Du skal være opæmrksom på, om han skal tilbydes lidt mere mælk. Måske er han fysisk blevet stå stor, at han har behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op og derfor søger han måske brystet ekstra hele aftenen... Ved at være mere søgende, småklynkende, pylret så bliver han lagt mere til brystet og du producerer lidt mere mælk:)
Derudover tænker jeg, at børn i denne alder opfatter rigtig meget. Han begynder så småt at smile mere bevidst og bliver mere og mere opmærksom på omgivelserne, lys, skygger osv. Han hører alt og har ikke evnen til at kunne lukke lyde ude. Det vil sige, at den evne, som du f.eks. har, hvor du hører radio - hører en sang du synger med på, lukker af, hører noget i nyhederne der interesserer dig, lukker af igen osv. - den evne har han ikke. Han hører ligesom alt.
Hans spirende interesse for verden og hans manglende evne til at lukke til og fra gør, at han om eftermiddagen og først op aftenen er fyldt rigtig godt op med stimuli. Han bliver let overtræt og vil naturligt have svært ved at lukke tingene ude.
Og for at hjælpe ham, så forsøger I naturligt en masse - du prøver at lægge ham til brystet, far holder ham, tilbage til mor, I tjekket bleen, prøver med en sut, prøver med brystet igen, tilbage til far, prøver atter at putte, synger, leger, tilbage til mor, brystet igen osv. osv. I håb om at et eller andet vil give ham ro - men faktisk virker det ofte lige modsat, fordi du/I jo blot tilfører ham flere og flere stimuli, som jo er det, han protesterer over...
Derfor vil det ofte være en god idé, hvis du går ind i soveværelset med ham, lægger dig og ammer ham i din seng. Nedrullede gardiner, dæmpet belysning, stilhed - og så ro på, så du på den måde hjælper ham med at blive skærmet for alle de stimuli han får og hjulpet ham til at sove, netop med dit bryst og din nærhed.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og vil også anbefale dig meget min bog "Helens bog om Børn & Søvn":)
Fortsat held og lykke med ham:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"