Annonce

Annonce

Svar: Dårlig søvn - mange og lange opvågninger


3. oktober 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jer

Tak for jeres brev - jeg vil gerne dele lidt tanker med jer og så må I selv vælge til og fra, hvad I tænker, at I kan bruge:)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu, og det lyder som om, at det netop er udvikling, som spiller ind hos jer.

Det er rigtig godt, at jeres datter falder i søvn i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Dette skal I naturligvis holde fast i.

Det er også rigtig godt, at hun så let overgiver sig til søvnen om aftenen. Hun er træt, mærker sin træthed og vil gerne i seng - så langt så godt - og selvom I fornemmer at hendes øgede søvnindtag om dagen ikke påvirker putningen, så kan det dog ikke udelukkes, at det kan påvirke hendes opvågninger om natten. Det er naturligvis altid svært helt at vurdere, hvad der er årsag og virkning - sover hun mere om dagen, fordi hun vågner om natten eller vågner hun om natten, fordi hun sover mere om dagen...

Derfor tænker jeg, at I et eller andet sted er nødt til at se lidt på det gennemsnitlige søvnbehov og forsøge at pejle ind efter dette. Det gennemsnitlige søvnbehov er i denne alder ca. 12.5 times søvn i døgnet - nogle børn sover lidt mere, andre børn sover lidt mindre. Det betyder, at hvis jeres datter som udgangspunkt sover fra ca kl 20 til kl 6.30, så sover hun 10.5 time om natten og om dagen skal hun så sove ca. 2 timer f.eks. fra kl 12-14. Denne rytme skal I forsøge at holde både hverdag og weekend - jo mere ens rytme, jo bedre vil nætterne ofte fungere og hele dagens rytme spiller naturligt ind på nattens forløb.

Når det er sagt, så kan hendes opvågninger naturligt også skyldes alder, og mange børn vil omkring 2.5 års alderen begynde at drømme ekstra meget. De kan i den alder begynde at vise lidt separationsangst igen, de vil ikke være alene, søger ekstra fysisk kontakt. De kan også vise begyndende angst for mørke, og protesterer højlydt, hvis lyset slukkes. Ligesom de kan være bange for lyden af en flue eller lignende, som summer og de kan være bange for de insekter, orme, biller osv. I viser der kan være under en stor sten eller træstub, som man flytter...

Denne angst eller usikkerhed kan påvirke natten, så hun lige nu drømmer meget, og det kan være forklaringen på at hun vågner, græder, søger jeres kontakt og at det måske derfor hjælper, hvis far lægger sig på en madras på værelset. Så fornemmer hun at I stadig er der og hun trygt og roligt kan sove videre.

Nogle børn får også anfald af natteskræk i denne alder, men her er billedet et andet, end det I beskriver, og hos jer lyder det mere som almindelig drømmeaktivitet.

Nogle børn vil i denne alder naturligt også protestere mod at skulle sove. Hun er så bevidst nu, at hun godt fornemmer, at når hun er puttet i seng, så sidder I og hygger i stuen, og hun vil naturligt gerne være en del af dette - men heller ikke dette lyder til at være problematikken hos jer, da hun jo falder fint i søvn om aftenen.

Så kan man naturligvis overveje, om hendes opvågninger skyldes smerter, sygdom eller lignende - det kunne være ørerne, som giver problemer, børneeksem ...


Annonce

... der klør og svier, hoste og irriterede luftveje osv... Heller ikke dette lyder det som om, at I har problemer med lige nu. Huske dog på at erfaringen kan sidde i kroppen og hvis hun har haft problemer med opvågninger på grund af smerter, hoste og lignende, så kan det godt tage tid at komme ud over dette, også selvom sygdomsperioden er væk.

Bearbejdelse af dagens oplevelser kan være en forklaring hos jer - hvordan fungerer hendes dagligdag? Trives hun i vuggestuen, er hun glad for at komme af sted? Leger hun godt? Får I gode tilbagemeldinger osv. Hvordan hverdagen fungerer, hvordan hun trives spiller naturligt ind på nattesøvnen.

Madindtag kan spille ind hos jer. Vågner hun fordi hun er sulten og tørstig? Vær opmærksom på at hun stadig kan have glæde af at få en godnatgrød som en fast del af sit putteritual om aftenen...

Vær også opmærksom på, hvad I laver om natten, når hun vågner. I fortæller, at I forsøger at imødekomme hendes ønsker om natten, og det forstår jeg godt - I vil jo gerne hurtigst muligt tilbage i seng igen:) Men vær opmærksom på, om I er ved at få skabt nogle rutiner, hvor hun pludselig tror, at hun om natten kan ligge og snakke, bruge tid på at flytte puttekluden frem og tilbage fra fodenden i sengen til hovedenden i sengen osv. Hvis der er for mange ting, som pludselig skal gøres og skal gøres i en bestemt rækkefølge om natten, for at hun kan sove, så er det naturligt uhensigtsmæssigt for både jer og hende. Det er vigtigt, at I ikke kommer ind i nogle vaner, hvor hun bliver afhængig af jeres hjælp flere gange om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derfor kan det være en god idé, hvis I kan forsøge at gøre hende så selvhjulpen som muligt om natten. At hun selv skal finde sin sut, selv tage sin putteklud. Hvis hun har brug for en tår vand, så kan hun have en drypfri kop ved sin seng osv. så det ikke er en service I yder hele natten igennem, men noget hun selv kan klare.

Prøv derfor også at gøre hjælpen om natten så kortvarig og så minimal som muligt, så hun ikke lærer, at I snakker, flytter rundt på ting osv. hele natten igennem.. jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort...:(

Jeg er helt enig med jer i, at det er nogle meget lange opvågninger hun har, og det er svært helt at gennemskue, hvorfor hun har dem.. Det er dog som udgangspunkt vigtigt at arbejde på, at opvågningerne afkortes, og at hun lærer at komme videre i søvnen på egen hånd og dermed med så lidt hjælp fra jeres side som muligt. Jeg kom lige til at tænke på, at nogle børn har glæde af en Cloud B natlampe. Der findes forskellige modeller, nogen af dem kan oplyse værelset til en stjernehimmel og nogle børn falder til ro ved, at de kan ligge og kikke på dette. Jeg tænker, om jeres datter mon ville kunne have glæde af en sådan eller noget lignende (måske en spilledåse eller andet, som hun selv kan tænde for), så hun igen på egen hånd kommer videre i søvnen om natten. Det kan godt være, at hun stadig vågner, men hvis hun så kan ligge og kikke og falde til ro, uden at I behøver være der, så er I kommet det stykke videre...

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce