Svar: Søvn i dagtimerne - 3 mdr.
Kære Trine
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har købt min bog om børn og søvn - tak for det :)
Det er super flot og rigtig dejligt, at din dreng sover igennem om natten. Det lyder som om, at du har masser af mælk og han stortrives med amning og det er meget flot, at han om natten kan sove 5-6 timer uden mælk. Det kan man faktisk ikke forvente med den alder han har, og du skal derfor også være opmærksom på, at det godt kan ændre sig igen... Nyd det derfor imens det varer:)
Når han springer en amning om natten over, så vil det naturligvis også betyde, at han om dagen vil søge brystet hyppigere, for på den måde at sikre sig sit fulde behov.
Det betyder også, at når han sover så lang en nattesøvn, så vil dagssøvnen naturligt blive kortere - netop fordi han er nødt til at spise lidt hyppigere om dagen, for at kunne undvære mælken midt nat.
Dertil kommer, at det er begrænset, hvor meget han i alt kan sove. Hans samlede søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet med den alder han har, og hos jer lyder det som om, at hans nattesøvn varer fra klokken måske er 20 til den er 07/08. Det betyder, at hvis han sover 11-12 timer om natten, så vil han om dagen skulle sove måske 3-4 timer. De fleste børn vil i denne alder trives med tre lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen og hvis han i alt "kun" skal sove 3.5 time, så vil det betyde at han f.eks. sover 45 minutter om formiddagen, 2 timer til middag og så måske 45 minutter igen sidst på eftermiddagen. At nogle af hans lure således er korte, vil være forventeligt.
Det vil dog være rigtig godt, hvis mindst en af lurene varer 1.5 time eller mere og for at hjælpe ham til dette, kan du med fordel amme ham af to omgange. Du kan amme ham, skifte ham, amme ham igen og derefter putte ham. Du kan også gøre det, at du ammer ham en ekstra gang, når han vågner efter de ca. 40 minutter og atter virker søgende, for på den måde at holde ham sovende.
Det vil også være helt okay, at du midt på dagen putter ham i barnevognen og triller ham en tur, ...
... hvis du på den måde kan hjælpe ham til at komme videre i søvnen efter de ca. 40 min fordi han netop er i sin barnevogn og trilles/er i bevægelse.
Ligesom det vil være helt okay, at du vælger at lægge dig med ham i dobbeltsengen midt på dagen, ammer ham, lader ham falde i søvn tæt ved dig og gerne tilbyde brystet igen, når han atter virker søgende, - fordi du på den måde både får ham fyldt lidt ekstra op, men også sikrer ham en længere lur.
Når det er værd at arbejde på en længere lur midt på dagen, så er det naturligvis fordi søvnen er vigtig for ham, men det handler faktisk også om, at du skal hjælpe ham med at påvirke det indre ur, hans cirkadiske rytme. Vores indre ur kører ret godt hos os voksne, men hos børn skal det hjælpes på vej. Og netop ved at du lægger dig med ham, triller ham en tur eller ammer ham en ekstra gang midt på dagen, kan du hjælpe ham til at få en indre fornemmelse for, at han rent faktisk har behov for at sove en længere lur der - så hans indre ur begynder at indstille sig på dette og ikke på at powernappe hele dagen igennem.
Så du må altså gerne lægge di gmed ham, for at få ham til at sove lidt mere, når du fornemmer, at han ikke er sovet nok.
Du må også gerne amme ham en ekstra gang, evt. ved at lægge en skiftning ind imellem eller ved at amme ham, når han vågner og søger og så få ham til at sove videre.
Du må gerne hjælpe ham til en rytme med tre lure dagligt og hvor den længste lur f.eks. er middagsluren. Selvom børn som udgangspunkt sover, når de er trætte og vågner, når de ikke har brug for at sove mere, så er det en god idé, at vi hjælper vores børn ind i en rytme, som passer ind i vores hverdag. Det er også derfor, at vi sundhedsplejersker f.eks. ofte siger i et af vores første besøg i familien, at om natten skal I ikke skifte ble, tænde lys osv. med mindre det er højst nødvendigt. Det er vigtigt, at barnet hjælpes til at finde ud af, at om natten sover man, og om dagen er man vågen og mere aktiv...:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre