Svar: Min datter vil ikke spise
Kære Maries mor
Tak for dit brev :)
Du nævner at jeres datter "drikker fint med vand dagen igennem, og hun vil gerne ammes" - hvor meget bliver hun ammet? Det lyder nemlig som om, at jeres datter får lidt for meget bryst. Det giver hende en vis mæthed og fjerner hendes lyst til at spise mere rigtig mad - men mætter hende ikke tilstrækkeligt og derfor siger hun "mam mam mam", fordi hun faktisk er reelt sulten.
Det vil være rigtig godt, at du kun ammer hende 2 gange i døgnet med den alder hun har og disse amninger vil jeg anbefale ligger aften og sen aften. Hun skal således ikke længere ammes om natten, da det fjerner hendes appetit fra morgenstunden, og hun skal ikke ammes i løbet af dagen, da det fjerner hendes appetit ved dagens måltider. Du skal derfor passe rigtig meget på, at du ikke kommer ind i en uhensigtsmæssig cirkel, hvor du tilbyder hende brystet fordi du tænker, at så får hun da noget...
Det kunne også godt lyde som om, at hun er lidt træt af skemad og derfor må du meget gerne supplere med mad i stykker, så hun får mad med bid og også stadig får grød og mos. Du bør tage udgangspunkt i mad, som du også selv spiser, så hun ser at hun tilbydes det samme...
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, gerne suppleres med frisk frugt og bær. Må også gerne få klatkager, pandekager eller lignende, ligesom hun i weekenden kan tilbydes lidt æg, pølser, skinke osv. Vand af kop.
Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, lidt marmelade. Igen serveres også gerne lidt frisk frugt og bær, evt. lidt frugtmos
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Rugbrød med forskellige smørbart pålæg, ...
... suppleres med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), 1/2 hårdkogt æg osv. Må også gerne suppleres med lidt grøntsagsmos på ske - det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være lidt mos fra glas, som passer til hendes alder. Vand af kop.
Tilbydes en banan og en kop vand eller modermælkserstatning og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, lidt marmelade eller frugtmos. Må også gerne tilbydes en frugtgrød med mme. Vand af kop.
Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), farsbrød, laks fra ovnen, lasagne (almindelig eller lakselasagne), kartoffelmos og millionbøf, svensk pølseret osv. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød - en grovere grød som f.eks. havregrød eller mysligrød, Vand af kop. Får børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes x 1 og sover uden yderligere mælk eller vand til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød og morgenmad:)
Som jeg læser dit brev, så vil jeres datter faktisk gerne spise. Hun vil gerne smage, putter i munden og hun virker sulten, men hun stopper sig selv - og jeg mistænker ,at det er fordi hun har for meget mælk i maven... Måske tager jeg fejl, måske ammer du hende slet ikke om dagen eller om natten, hvis det er tilfældet, så må du skrive til mig igen:)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder