Annonce

Annonce

Svar: Græder om natten 4,5 måned


17. september 2015

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det er rigtig dejligt, at I nu fornemmer, at jeres datter drikker mere mælk og over et døgn får sit behov dækket. Det giver naturligt en vis ro at vide, at hun nu får mælk nok :)

Du fortæller, at hun nu får flaske 4 gange i døgnet - og i forhold til hendes alder, så er dette meget lidt. De fleste børn på 4 måneder vil trives med 6-7 flasker i døgnet. Hun må dog godt nøjes med fire flaske, da hun samlet set får sit behov tilfredsstillende dækket, men jeg tænker, at det sandsynligvis er den store mælkemængde af gangen, som giver hende ekstra uro i maven og dermed ekstra urolig søvn.

Spørgsmålet er dog, hvor meget I kan gøre ved det som situationen er hos jer lige nu og at tiden et eller andet sted må arbejde lidt for jer. Jeg tænker at om en måned eller halvanden vil hun sandsynligvis være parat til lidt skemad, kan begynde med lidt vand af kop og kan så stadig få sine flasker. Samtidig bliver hun ældre, kan være vågen i lidt længere tid mellem hver lur, begynder at bruge sig selv endnu mere både motorisk og mentalt og det hele vil sandsynligvis gøre, at hun begynder at spise lidt anderledes, få en lidt anden rytme og forhåbentlig så også sove lidt bedre... Krydser fingre:)

Du fortæller, at du nogle gange kan have held med at vugge hende i søvn i din favn, men i det øjeblik du lægger hende fra dig, så vågner hun igen. Jeg får lidt på fornemmelsen at hun er en pige, som har brug for at føle sig omsluttet. Hun har brug for at mærke dine arme omkring sig og hun sover bedst med din nærhed. Derfor vil jeg anbefale, at du i stedet for at trave byen tynd hver dag, prøver at lægge dig med hende i dobbeltsengen, når hun skal sove middagslur. Giver hende flaske i sengen, liggende ved siden af dig og med din nærhed og tætte fysiske kontakt, forsøger at hjælpe hende til at sove der.

Jeg vil også anbefale, at I prøver med en sovepose. Det kan være en voksi, duni-duo, slee-bee, drømmepose eller lignende. De fås i mange kvaliteter og til forskellige priser. Det at blive puttet i en sovepose, kan hjælpe hende til rent fysisk at holde sammen på sig selv, hun vil føle sig omsluttet og det kan være lettere derfor at blive flyttet fra din favn og ned hvor hun skal sove. Samtidig giver posen genkendelighed og dermed tryghed. Hun lærer, at når hun puttes i den, så er det sovetid og det kan være ...


Annonce

... praktisk og rigtig rart for jer begge de næste måneder frem, hvor vi jo samtidig går den koldere tid i møde...

Jeg vil også anbefale, at du nogle gange prøver at give hende flasken, der hvor du ønsker, at hun skal sove. Altså ikke giver hende flasken i din favn, men putter hende og lader hende spise flasken liggende ved siden af dig, i barnevognen eller i tremmesengen. Så hun får lov til at falde i søvn, der hvor hun ligger og dermed ikke oplever et skift fra din favn, hvilket lyder til nogle gange at kunne gøre hende rigtigt ked af det.

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på at hun ikke falder i søvn i din favn, men selve skiftet fra favn og ned i seng, barnevogn osv. lyder til nogle gange at kunne være for svært for hende.

Og så er der jo det med natten... Jeg synes ikke, at hun skal ligge og græde ulykkeligt, så synes jeg at I skal tage hende op, berolige hende i jeres favn og når der så er ro på, så prøver I at putte hende igen - eller lægger jer med hende, så hun kan mærke jer, mærke at I er der, passer på hende. Jeg synes ikke hun skal ligge alene i sin seng, græde og græde i længere tid.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når hun græder, så har hun brug for at blive holdt om. Når hun er ked af det, så strømmer der stresshormoner rundt i kroppen på hende, hendes indre er i oprør. Når I så kærtegner hende, holder hende, beroliger med ord, synger for hende, vugger hende osv. så danner hun blandt andet hormonet oxytocin, som hæmmer hendes stresshormoner, og hendes krop falder til ro. Det er ikke samme trøst, at sidde ved siden af hende, som at sidde med hende og holde hende tæt. Prøv at forestille dig, at du selv var rigtigt ked af det - hvad ville hjælpe bedst? At din mand sad ved siden af dig og sagde "såå sååå" eller at han lagde armene om dig... Et knus, at blive holdt om, er rigtig vigtigt, når vi er kede af det :)

Jeg vil anbefale jer at læse bog "fantastiske forældre" af Margot Sunderland. I kan låne den på biblioteket.

Kan hun undvære mælk midt nat... måske fordi hun jo spise få og meget store flaske og samlet set får sit mælkebehov tilstrækkeligt dækket. Men måske ville det hjælpe hende med lidt mindre i hver flaske, måske ville det give lidt mere ro i maven... I er nødt til at forsøge jer lidt frem, for at se hvordan hun trives bedst...

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Fortsat held og lykke med hende og fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce