Annonce

Annonce

Svar: Ammestop - hvornår og hvordan?


16. september 2015

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Mor

Stort tillykk med 1 års fødselsdagen - det er jo en stor dag!

Du må gerne fortsat amme Max. Du behøver altså ikke stoppe med at amme, fordi han nu bliver et år. Du må amme ham så længe, både han og du synes det er rart.

Du fortæller, at du kan mærke, at din mælkemængde bliver mindre - og nogle gange vil det derfor helt af sig selv gøre, at han begynder at afvise brystet. Det bliver mindre interessant at die, når mælken ikke længere flyder helt så let. Du kan derfor håbe, at hans interesse stille og roligt daler af sig selv, så han måske trapper ned til at amme en gang i døgnet og stille og roligt derefter så stopper helt.

Hvis han ikke stopper af sig selv og du ikke har lyst til at blive ved med at amme, så kan du trappe ud og dermed fjerne den ene amning. Nogen synes det er lettest at stoppe med at amme tidlig morgen. I stedet kan du så stå op med ham, lege og aktivere ham og I kan så spise morgenmad sammen (måske en lille smule tidligere end nu, men uden at han pludselig vænnes til morgengrød kl 05). Andre synes det er lettere at stoppe med amningen om aftenen først. Her kan f.eks. erstattes med godnatgrød og mælk i køkkenet, puttebamse, godnathistorie osv.

Jeg går ikke ind for "en kold tyrker". Jeg synes det er synd, hvis man fra den ene dag til den anden fjerner brystet og den tryghed, som brystet naturligt er for barnet. Derfor er det for mig vigtigt, at man sætter noget andet i stedet.

At introducere en godnatgrød, som en fast del af putteritualet vil gøre, at han mættes lidt ekstra før natten og derfor ikke behøver søge brystet, fordi ...


Annonce

... han er sulten. En rutine om aftenen kunne derfor se således ud:

Aften 18-18.30: Aftensmad, almindelige børnevenlige retter, vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, mælk af kop. Får børstet tænder.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Puttes til natten 19.30-20 - amningen før putning erstattes på denne måde med grød og mælk af kop. Samtidig må du gerne skabe lidt rutiner, hvor du synger for ham, putter ham med en klud, bamse eller lignende, så han lærer at falde i søvn med dette og brystet helt kan undværes.

Netop i 12-18 måneders alderen vil mange børn begynde at kunne bruge en putteklud, puttebamse eller lignende bevidst. De nulrer næse med kluden, sutter på øret af puttebamsen osv. og det hjælper dem til at finde ro. At introducere en substitut for brystet og for mor, kan derfor være en god idé netop i denne alder.

Det kan være en god idé at afkorte begge amninger mere og mere, så han ikke fylder sig med mælk, men lærer at sove uden brystet. Du afkorter amningen ved at lirke brystet ud af munden på ham. Det vil sige, at han dier, men når han har diet lidt, så trækker du brystet ud af munden, samtidig med at du gør dette, så beroliger du ham med dine hænder, kærtegn osv. så han lærer at finde ro med dette fremfor brystet og på den måde kan dine kærtegn, putteklud osv. tage mere og mere over. Du skal sandsynligvis trække brystet til dig flere gange, før han accepterer, at det ikke behøver være i munden, men stille og roligt vil han lærer at han kan sove uden dit bryst.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce